Международната космическа станиция е  съвместен проект на няколко космически агенции: НАСА, Федералната космическа агенция на Русия, Японската агенция за аерокосмически изследвания , Канадската космическа агенция, Европейската космическа агенция, Бразилската космическа агенция, която  участва чрез отделно споразумение с НАСА, Италианската космическа агенция, която  също участва чрез отделни споразумения и извършва разнообразна дейност.

Китай също изявява голям интерес към проекта, особено ако има възможност да работи с федералната космическа агенция на Русия.  Все пак  Китай  все още не участва. Изграждането на МКС започва през 1998 година   Станцията е на ниска околоземна  орбита и може да бъде видяна от  Земята с невъоръжено око. Височината  й  варира от 319,6 км до 346,9  км над повърхността на планетата.

Станцията се движи със средна скорост  около 27 744 км/ч, извършвайки 15,7 обиколки на ден.

Очаква се МКС да бъде завършена към 2010 година  и да функционира до 2016 г.  Към  2008 година тя е най-голямото съоръжение в  Космоса , което е било изграждано досега. Когато бъде завършена, станцията ще има големината на игрище и ще тежи 455 тона. Невъзможно е МКС да бъде изградена на Земята и тогава да бъде изстреляна. Няма ракета достатъчно голяма и достатъчно мощна да издигне такова съоръжение в Космоса. Затова МКС се изгражда там, като се изстрелват модул след модул.

Станцията е обслужвана основно от руските космически кораби Союз и Прогрес  и от американската космическа совалка. На 9 март 2008 г. ЕКА изстрелва с ракета-носител Ариана 5  първият Автономен товарен кораб  , наречен Жул Верн ATV с товар над 8 000 kg. Корабът успешно се скачва със станцията.

Официалният език на борда на МКС е английският. МКС е най-скъпоструващият обект, построяван до сега от човечеството.

Една пълна обиколка около Земята МКС прави за около 92 минути. . От извеждането в орбита до юни 2005 година  станцията е направила над 37 500 пълни обиколки.
Всъщност, МКС представлява обединение на планирани преди това независими космически станции, основно руската Мир 2, Космическата станция ‘Freedom’ на САЩ и планираният европейски Кълъмбъс , целящи осигуряване на постоянно човешко присъствие в космоса.

Първият екипаж на  МКС пристига на 2 ноември 2000 година и оттогава тя е  обитавана  от най-малко двучленен екипаж.

Въпреки, че станцията е все още в процес на изграждане,  там вече се извършват някои експерименти. В момента станцията има капацитет за екипаж от трима души (след инцидента с Колумибя и временното прекратяване  на полетите на совалките, екипажът е от двама астронавти). Досега всички членове на постоянния екипаж са от американската и руската  космически програми. Освен тях, МКС е била посетена от много други астронавти, част от които от други страни, както и от петима космически туристи.

МКС стана свидетел на първия космически турист, Денис Тито , който похарчи 20 милиона долара, за да лети на руска снабдителна мисия. Към 2007 г. на борда на станцията са се качвали петима космически туристи , всеки от които е заплатил по 25 млн. долара. Всички те са пътували с Руските снабдителни полети.

На станцията се извършва и първата космическа сватба, когато Юрий Маленченко , намиращ се на борда на МКС,  се жени за Екатерина Дмитриева, която е в Тексас.
Автор: Тони