Луна 2

  Апаратът Луна 2 е вторият космически апарат на СССР по програмата Луна  с цел изследване на Луната. Апаратът става първият обект  произведен от човека  на повърхността на друго небесно тяло след сблъсъка си с повърхността

2010-09-12 15:29:27
Луна 2
  Апаратът Луна 2 е вторият космически апарат на СССР по програмата Луна  с цел изследване на Луната.

Апаратът става първият обект  произведен от човека  на повърхността на друго небесно тяло след сблъсъка си с повърхността на Луната в областта Маре Серенитатис  в близост до кратерите Аристид, Архимед и Автолик. Апаратът по конструкция е подобен на  Луна 1, запазвайки сферичната си форма с монтирани антени и инструменти.

Оборудването включва радиотелеметрична система,  магнитометър, гайгеров брояч, сцинтилатор, микрометеоритен детектор. Не са монтирани ускорители.

Най-значимото откритие, направено с помощта на апарата, е съществуването на слънчевия вятър , използвайки йонните детектори ,  разработени  от  Константин Грингауз. Луна 1 загатва за съществуването на този феномен и Грингауз сменя  подредбата на йонните детектори с пирамидална за по-точни измервания на плазмения  поток.

След старта на 12 септември 1959 година  и ускорението до втора космическа скорост , на 13 септември  Луна 2 се отделя от третата степен на ракетата-носител, която следва апарата по траекторията му към Луната.

На  13 септември бива изпуснат  натриев  газ, улесняващ следенето на апарата, както и представляващ експеримент, разкриващ поведението на газовете в космоса. В същия ден 33,5 часа след старта сигналите от апарата спират внезапно, сочейки сблъсък с Луната на място с координати от 0° и.д. и  29,1° с.ш.

След около 30 минути и третата степен на ракетата-носител се сблъсква с лунната повърхност. Не е установено наличието на магнитно поле или радиационни пояси  около Луната
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия