Деймос - по-малкият спътник на Марс

Деймос  е по-малкия и по-отдалечен от спътниците на Марс. Носи името на бога на ужаса от древногръцката митология ,  син на бога на  войната Арес. Деймос е открит от американския астроном Асаф Хал на 11 август 1877 година. Хал

2010-08-11 17:27:25
Деймос - по-малкият спътник на Марс
Деймос  е по-малкия и по-отдалечен от спътниците на Марс. Носи името на бога на ужаса от древногръцката митология ,  син на бога на  войната Арес.

Деймос е открит от американския астроном Асаф Хал на 11 август 1877 година. Хал открил и другия спътник, Фобос,  по същото време.

За Деймос се смята, че е астероид,  който под въздействието на Юпитер  се е отклонил към вътрешната част на Слънчевата система и е бил заловен от гравитационното поле на Марс. Неговата форма е неправилна — размерите му са приблизително 15×12×10 км. Спътникът е съставен от богата на въглерод  скала, подобна по състав на С-тип астероид и лед. На повърхността му се намират кратери , но като цяло повърхността му е загладена поради наличието на реголит ,  който частично ги запълва.

Гледан от Деймос Марс има около 30 пъти по-голям видим диаметър от Луната при пълнолуние и е около 400 пъти по-ярък, заемайки 1/11 от небосвода.

Гледан от Марс, Деймос има ъглов диаметър.За разлика от Фобос, Деймос се намира на над-стационарна орбита  и изгрява от изток и залязва на запад. Поради сравнително близкия орбитален период на Деймос и периода на завъртане на Марс между две последователни изгрявания и залязвания на спътника изминиват средно 2,7 дни гледани от екватора. Поради сравнително ниската орбита на Деймос , той не може да бъде наблюдаван на ширини по-големи от 82,7 градуса.

Само на две геоложки образувания на Деймос е дадено име -  Суифт и Волтер,  двамата писатели, които са предполагали съществуването на марсиански спътници преди да бъдат открити.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия