Титан. Най-големият спътник на Сатурн

  Титан е най-големият естествен спътник на Сатурн и е втори по големина в  Слънчевата система. Той е шестият му елипсовиден спътник. Само Луната на Юпитер наречена Ганимед е по-голяма. Диаметърът на титан е около 5150 километра, по-голяма

2010-07-09 14:10:37
Титан. Най-големият спътник на Сатурн
  Титан е най-големият естествен спътник на Сатурн и е втори по големина в  Слънчевата система. Той е шестият му елипсовиден спътник. Само Луната на Юпитер наречена Ганимед е по-голяма. Диаметърът на титан е около 5150 километра, по-голяма от този на Меркурий и на Плутан (Плутон вече не се смята за планета). Астрономът Кристиан Хейген  е открил Титан през 1655г. Комбинацията от размерите и плътността на Титан сочат, че може има скална сърцевина покрита с лед. Температурана на повърхността на спътника на Сатурн е -179º C. Това е толкова ниска температура, че никое тживо същество не би могло да удържи за дълъг период от време.
   Титан е единственият сателит в Слънчевата система с гъста  атмосфера. Атмосферното налягане  е около 1,6 пъти по-високо от това на Земята. Цялата повърхност е покрита с плътна червена мъгла, която наподобява смога на Земята. Мъглата е толкова гъста, че по-голяма част от видимата светлина не може да проникне.
   95% от атмосферата на Титан е от азот. Приблизително 3%  метан, който е въглеводород ( съединение на водорода и въглерода). Останалите 2% от атмосферата са от водород, други въглеводороди и  аргон. Съществуват малки водни пари на Титан. Дъждовете, които валят са от въглеводороди, образуващи езера и морета. Също се образуват пясъчни дюни и има сезони сходни с тези на Земята.
   Вояджър 1 и Вояджър 2, две космически сонди на САЩ се снабдявали с информация за Титан през 1980г. И 1981г. Космическият кораб Касини,който е обикалял Сатурн през 2004г., успял да вкара през облаците на спътника на Сатурн радари и други инструменти, проектирани специално  за наблюдение атмосферата му.
   Сателитът на Сантурн успява да го обиколи за  15 дни и 22 часа. Както при Луната и при  други газови спътници на планети, този орбиателен период е еднакъв с този на въртене около остта. Поради тази причина Титан винаги показва само едната си страна към Сатурн.
   Титан се смята за много сходен със Земята,  дори и с толкова ниска температура на повърхността си.  Учените предполагат , че би могло да съществуват извънземни форми на живот на него със сложна химична структура.
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия