Венера 3

Венера 3 е автоматичен космически апарат, изстрелян от СССР  на 16 ноември 1965 г. Задачата му е  изследване на Венера. Основната цел на мисията е сблъсък с повърхността на планетата. Сондата се състои от орбитален отсек и спускаем апарат

2010-03-01 13:40:39
Венера 3

Венера 3 е автоматичен космически апарат, изстрелян от СССР  на 16 ноември 1965 г. Задачата му е  изследване на Венера. Основната цел на мисията е сблъсък с повърхността на планетата. Сондата се състои от орбитален отсек и спускаем апарат.

Спускаемият апарат представлява сфера с диаметър 0,9 м. Венера 3 е оборудвана с радиокомуникационна система, множество инструменти за събиране на различни данни и слънчеви панели.  На 26 декември 1965 г.  е извършена корекция на траекторията.Тогава станцията е на разстояние около 13 милиона км от Земята.

 На 1 март 1966 г.  апаратът се разбива на място от повърхността на Венера с координати приблизително -20º до 20º северна ширина  и 60º до 80º източна дължина,  като става първият космически апарат достигнал повърхността на друга планета от Слънчевата система.

Преди сблъсъка с Венера  обаче  настъпва повреда и не са предадени измервания преди навлизането в атмосферата на планетата. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия