Нещо повече за сондата Маринър 6

Маринър 6 и 7  извършват първата двойна мисия до Марс,  като част от програма Маринър на НАСА.  Апаратите прелитат над екватора  и над южните полярни региони на планетата, за да анализират атмосферата и повърхността й  с помо

2010-02-24 09:10:45
Нещо повече за сондата Маринър 6
Маринър 6 и 7  извършват първата двойна мисия до Марс,  като част от програма Маринър на НАСА.  Апаратите прелитат над екватора  и над южните полярни региони на планетата, за да анализират атмосферата и повърхността й  с помощта на направляеми сензори, които записват и препращат към Земята стотици снимки. Целта на мисията е установяване на база за бъдещите изследвания на Марс, търсене на извънземен живот  и  изпробване  технологичните постижения, които да проправят пътя към дългосрочни изследователски мисии далеч от Слънцето.

Маринър 6 е изстрелян от стартов комплекс 36А на Кейп  Канаверал  на 24 февруари 1969 година, а Маринър от комплекс 36Б.   На 29 юли 1969, седмица преди достигане на Марс, операторите от JPL загубват контакт с Маринър 7. Сигналът е възстановен с помощта на допълнителната антена малко след пристигането на Маринър 6. По-късно е установено, че батерия на борда на Маринър 7 е експлодирала. Благодарение на наблюдения направени от Маринър 6 е възможно препрограмирането на Маринър 7, за да може да заснеме точки интересуващи учените и впоследствие изпраща повече снимки отколкото Маринър 6,въпреки експлозията.

По случайност и двата апарата прелитат над региони с кратери и пропускат, както големите северни вулкани, така и екваториалния гранд каньон,  открити по-късно. Сондите фотографират около 20% от повърхността. Изпратени са 198 снимки до Земята и е допълнена информацията от предната мисия на Мараинър 4.  И двата апарата изучават атмосферата на Марс. 

В момента Маринър 6 и 7 са нефункциониращи и обикалят в хелиоцентрична орбита.

Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия