Нови доказателства за мистериозната смърт на Гагарин

Юрий Гагарин е първият  в историята на човечеството, който полита в Космоса. На 12 април 1961 година с космическия кораб "Восток 1"  руснакът излиза в открития Космос. Огромната слава на Гагарин не му се отразява добре. Той се

2010-02-22 09:55:37
Нови доказателства за мистериозната смърт на Гагарин
Юрий Гагарин е първият  в историята на човечеството, който полита в Космоса. На 12 април 1961 година с космическия кораб "Восток 1"  руснакът излиза в открития Космос.

Огромната слава на Гагарин не му се отразява добре. Той се пропива, започва да малтретира и жена си. От КГБ го предупреждават, че трябва да престане с алкохола, иначе ще бъде разжалван.

42 години след  загадъчната смърт на космонавта, приключи разследване, продължило 9 години, което се е водило от пенсионирания полковник от ВВС на СССР Игор Кузнецов.
Разследването разкрива изумителни подробности около кончината на първия съветски космонавт.

Гагарин умира едва 34-годишен, по време на учебен полет със самолет през 1968 година.  Не са публикувани официални документи за причината на смъртта му.

Космонавтът  и инструкторът  му Серьогин   извършвали тренировъчен полет  с изтребител МиГ-15. Версията  на Кузнецов гласи, че в един  момент Гагарин  установил, че системата за подаване на въздух под свръхналягане в кабината не е напълно затворена. Самолетът обаче вече се бил издигнал на около 3000 метра. Трябвало е двамата веднага да се спуснат, но в паниката си, пирикали прекалено рязко и в резултат загубили съзнание. Самолетът полетял надолу и се разбил. И двамата летци загинали.

Според Кузнецов,  Гагарин и Серьогин не са знаели какви последици за организма може да има  спускането с такава голяма скорост.

Експертите смятат, че с новите  разкрития ще сложат най-после точка на мистерията около смъртта  на Гагарин. Разследващите допускат, че някой е оставил отдушника отворен. Досега се е смятало, че космонавтът е последният човек бил на борда на самолета 2 дни преди  полета. Разследването показва обаче , че други пилоти са симулирали полет на изтребителя и може те да са забравили отдушника отворен. А може и умишлено да е оставен така...

Досега за смъртта на Гагарин  е  имало най-различни версии. Най-упоритата от тях е, че той е бил пиян и това е довело до катастрофата. Друга пък гласи, че заради популярността си космонавтът си е навлякъл омразата и завистта на тогавашния лидр на СССР  Леонид Брежнев и "инцидентът" бил дело на правителството. Според трета,  в близост до изтребителя е минал друг самолет и пилотите са загубили управление. Някои пък стигат и по-далеч и смятат, че са замесени извънземни... Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия