Павел Третяков създава Третяковската галерия

2011-12-04 15:08:00
Павел Третяков създава Третяковската галерия

Руският предприемач и меценат Павел Третяков е създател на Третяковската галерия.

Третяков е роден в Москва на 27 декември 1832 година в семейството на търговец. Получава образование вкъщи и започва работа в бизнеса на баща си. Заедно със своя брат Сергей създават няколко фабрики за производство на ленени тъкани и хартия, в които са заети хиляди работници. Благодарение на бизнеса, той успява да натрупа значително богатство (4.4 милиона рубли), множество имоти (5 къщи в Москва) и акции.

Павел Третяков започва да колекционира картини през 1854 година на 22-годишна възраст, като от самото начало прави това с идеята да ги дари после на града. Картините той купува на търгове или директно от самите художници. Понякога сключва сделки и за цели серии картини,  като например "Туркменистанска поредица" (13 картини и 80 скици) от Василий Верешчагин . Успява да събере цялото творчество на такива художници като Иля Репин, Исак Левитан, Валентин Серов и Василий Перов.

През 1874 г. Третяков започва да строи здание за своята колекция, което през 1881 г. е отворено за свободни посещения. През 1892 г., сградата, заедно с картини, е предадена окончателно на Московската община. По това време колекцията вече наброява 1287 картини и 518 други графични произведения на руската живопис, 75 картини на западноевропейски майстори и 15 скулптури. Година по-късно, галерията получава името на създателя си, а самият той е обявен за пожизнен попечител на галерията и Почетен гражданин на Москва.

Освен с любовта към изкуството, Третяков е известен и с благотворителността си. Двамата с брата Сергей основават училище за глухонеми деца. Купува каменна къща с голям двор, в която да живеят и да се обучават до 16-годишна възраст над 150 деца. Половината от богаството си завещава за благотворителни цели.

Павел Третяков умира на 4 декември 1898 година в  Москва. Погребан е в Новодевическия манастир.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия