Андон Жостов - възрожденски деец и духовник

Българският възрожденски деец и духовник, Андон Жостов е роден на 26 ноември 1842 година в  неврокопското село Гайтаниново /днес в България/.  Завършва училище в Солун и става учител в  родното си село. Жостов участва в борбата

2011-11-26 14:01:22
Андон Жостов - възрожденски деец и духовник
Българският възрожденски деец и духовник, Андон Жостов е роден на 26 ноември 1842 година в  неврокопското село Гайтаниново /днес в България/.  Завършва училище в Солун и става учител в  родното си село.

Жостов участва в борбата за самостоятелност на българската църква и е сред организаторите на  Народния събор в Гайтаниново  през 1869 година за отхвърляне на върховенството н а Цариградската патриаршия.

Жостов е преследван  от властите и два пъти осъждан на смърт.

След Руско-турската война, семейството на Жостов се установява в освободената част на България, където той  става свещеник и приема името Антоний.  Тук  той продължава да развива активна просветна дейност и е сред основателите на софийската църква „Свети Никола“.

След Съединението  отец Антоний отговаря за училищното и църковното дело в Серско и подпомага Неврокопската българска община.

Тримата му синове Константин, Димитър и Спас  са видни офицери от Българската армия.

Андон Жостов умира на  21 ноември 1903 година в София. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия