Зигфрид Едстрьом - четвърти президент на МОК

Шведският  предприемач Зигфрид Едстрьом е  четвъртият президент на международния олимпийски комитет /МОК/. Едстрьом е роден   на 21 ноември 1870 в селището Морланда на остров Орост. Учи в университета по технологии в Гьотебо

2011-11-21 17:50:31
Зигфрид Едстрьом - четвърти президент на МОК
Шведският  предприемач Зигфрид Едстрьом е  четвъртият президент на международния олимпийски комитет /МОК/.

Едстрьом е роден   на 21 ноември 1870 в селището Морланда на остров Орост. Учи в университета по технологии в Гьотеборг, а по късно в Швейцария и САЩ. Като юноша се слави с добрите си спринтьорски умения. Сред постиженията му е пробягването на 100 метра за 11 секунди. Той е директор  на компанията ASEA от 1903  до 1933 г.

По-късно става един от организаторите на олимпиадата в Стокхолм през 1912 година.  По това време се създава световната атлетическа организация (IAAF), а като неин първи президент е избран именно Едстрьом.

През 1920 г. той  става член на МОК,   а през 1942 г. е обявен за неин президент. През 1952 г.  се отказва от председателството.

Шведът се слави като практик. Въвежда нормативите в леката атлетика и установява правилата за признаване на световните рекорди. Бори се срещу разрухата в спорта от Втората световна война. Отива си с горчилката, че със създаването на Източния блок започва и масовата политизация на спорта.

Умира на 18 март 1964 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия