Кой е Люис Морган?

Американският антрополог, етнолог и писател, Люис Морган   е   юрист по образование и професия , но  е по-известен с  проучванията си  върху индианците и теорията си за еволюцията на културите.  Морган е изт

2011-11-21 14:58:15
Кой е  Люис Морган?
Американският антрополог, етнолог и писател, Люис Морган   е   юрист по образование и професия , но  е по-известен с  проучванията си  върху индианците и теорията си за еволюцията на културите.  Морган е изтъкната личност и получава множество високи отличия през живота си.

Люис Морган е роден на 21 ноември 1818 година в малкото провинциално градче Аурора, САЩ.  През1840 година той завършва право в колежа ‘Юниън’ и започва практика в родния си град, както  и  в Рочестър.

Морган работи в нюйоркския сенат, а  през 1879 година е  избран за президент нa Американската асоциация на научния прогрес и  за член на Американската академия на науките.

Морган проявява жив интерес към индианците, населяващи неговия регион и спомага за учредяването на клуба Велекия орден на ирокезите, чиято цел е популяризиране интереса към ирокезите.  Формално Морган  е приет за член на в тяхното общество като  е  ‘осиновен’ от ирокезкото племе сенека с името Тейедейоуку , име, което носи смисъла на „изглаждащ различията“ между белите  и ирокезите).

Морган умира  на 17 декември 1881 година,  на 63 годишна възраст, в Рочестър.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия