Д-р Никола Василиади - лекар и възрожденски обществен деец

Българският лекар Никола Василиади е възрожденски обществен деец, дарител за народната просвета, радетел за професионално-техническото образование. Никола Василиади е роден в Букурещ през 1822 година. Неговият баща е от село Гачевци (днес квар

2011-11-13 13:05:13
Д-р Никола Василиади - лекар и възрожденски обществен деец
Българският лекар Никола Василиади е възрожденски обществен деец, дарител за народната просвета, радетел за професионално-техническото образование.

Никола Василиади е роден в Букурещ през 1822 година. Неговият баща е от село Гачевци (днес квартал на Габрово).Изселва се  през първата четвърт на XIX век в Румъния. Тук се  ражда и неговият син.  Основното  и гимназиално образование той  получава в Букурещ. После следва медицина в Атина, Париж и Берлин.

Д-р Василиади има медицинска практика в Букурещ. Там се запознава с много от пребиваващите българи като Евлоги Георгиев, д-р Петър Протич и др.

През 1867 г.  в  Търново   е открита болницата  „Свети безсребреници Козма и Дамян“. Неин първи директор е фабрикантът Стефан Карагьозов.  В нея се лекува населението от Търновския регион. Ефорията (настоятелството) на тази болница и на училището към нея е в Букурещ, a един от членовете й е д-р Никола Василиади.

Д-р Василиади е собственик  на хотел „Габровени“, основно място за сбирки на хъшоветев в  Букурещ. Той е член на Добродетелната дружина като отговаря за управлението на завещаните  й  от богати българи имоти.

След Освобождението, около 1878 г., Василиади  предлага услугите си на Отечеството и е назначен за окръжен лекар в Дупница.  По това време е вече позастарял, заболява и се завръща в Букурещ за по-спокоен живот.

Никола Василиади не успява да създаде семейство и е без наследници. Той е убеден, че една възраждаща се нация има нужда не само от общо, но и от техническо образование,  за да създава повече материални блага. Затова на 10 юни 1881 г. завещава на Габрово 2 хотела в Букурещ.  Неговото желание е със средствата от продажбата да се създаде и поддържа едно политехническо училище в Габрово, което да носи неговото име (днес Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“).

Благодарение родолюбието и дарението на д-р Никола Василиади, от миналото до днес в Габрово съществува и успешно се развива техническото училище с доказани качества и традиции. Тъй като  лекарят   има опасения, че румънското правителство може да оспори завещанието му, той включва там клауза,  според която „ако това завещание бъде унищожено по каквато и е причина, тогава целият ми движим и недвижим имот ще вземат и наследят г-н Евлоги Георгиев и д-р Атанасович без никаква друга тежест или условия“. Така спокоен, д-р Василиади  завършва земния си път на 25 януари 1892 г. в Букурещ.

Опасенията на д-р Василияди се оказват основателни. Завещанието е спасено от цитирания по-горе добавен  текст. Благодарение на Евлоги Георгиев (велик българин и патриот), волята на дарителя е изпълнена добросъвестно. Двата хотела в Букурещ са заменени със зданието на Иван Хаджиенов в София, намиращо се срещу царския дворец (днес в него се помещава Софийския университет). Получените средства от този имот са внасяни по сметка на името на „Д-р Никола Василиади“. В определен момент там са натрупани повече от
12 700 000 лв. Този фонд е управляван от държавата.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия