Защо наричата Манфред Тиллиц 'Българина'?

Германският предприемач и общественик,  Манфред Тиллиц,  е  почетен гражданин на Горна Оряховица. Как и защо става това? Тиллиц е роден на 8 ноември 1939 година в град Енепетал, Германия. Самият той е търговец на стоки за бита и с

2011-11-08 10:40:10
Защо наричата Манфред  Тиллиц  'Българина'?
Германският предприемач и общественик,  Манфред Тиллиц,  е  почетен гражданин на Горна Оряховица. Как и защо става това?

Тиллиц е роден на 8 ноември 1939 година в град Енепетал, Германия. Самият той е търговец на стоки за бита и се  занимава  със селскостопанско производство като частен фермер. В родния си град е изявен общественик, свързан с културния живот и с благотворителността. Ценител е на изкуството и го подпомага всячески. Бил е и кмет на родния си град.

От 1983 година, обаче, Тиллиц осъществява контакти с хор “Славянско единство” от Горна Оряховица по време на фестивал в Полша, в който участва и оркестърът на шестте  му  дъщери.  Така започва размяната  на концерти между двата състава. По-късно,  по лична инициатива на Манфред Тиллиц и с помощта на Бундестага (Парламента на Германия),  се набират средства и се доставят за нуждите на горнооряховската болница и социални домове помощи (вече в размер на над 1 милион и половина лева),  изразени в апаратура, консумативи, храни, облекла и парични средства за социално-слаби ученици в града.

В родния му град  наричат Манфред Тиллиц  “Българина”. През1998 година той  е удостоен със званието почетен гражданин на Горна Оряховица с  огромна благодарност за хуманитарната му дейност към града.                                                                             
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия