Кой е Ади Даслер?

Ади Даслер, с рождено име Адолф Даслер,   е известен като създателят на  една от най-известните компании за обувки и облекла Adidas. Даслер е роден на 3 ноември 1900 година в Херцогенаурах, Германия.  След завръщането си о

2011-11-03 17:17:29
Кой е Ади Даслер?
Ади Даслер, с рождено име Адолф Даслер,   е известен като създателят на  една от най-известните компании за обувки и облекла Adidas.

Даслер е роден на 3 ноември 1900 година в Херцогенаурах, Германия.  След завръщането си от Първата световна война, той започва да произвежда свои обувки в кухнята на майка си. Баща му Кристоф, който работи във фабрика за обувки и братята Целайн, които произвеждат шпайкове,  подкрепят Адолф в начинанието му. През 1924 година  и брат му Рудолф  също се включва в бизнеса.

На Олимпиадта в Берлин през 1936 година,  много от атлетите се явяват с обувки по модел на Ади Даслер, сред които е и Джеси Оуенс. Тогава , за ужас на Хитлер, афро-американецът  става героят на олимпиадата , като  печели четири златни медала пред злобния поглед на фюрера.

След време Рудолф се отцепва от брат си и създава фирмата Puma.  След скандал между синовете на Адолф, единият от тях - Хорст Даслер поставя началото на друга все още съществуваща голяма компания - Арена, която пък  произвежда облекло за плуване.

Ади Даслер умира на 6 септември 1978 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия