Киряк Цанков- български дипломат, политик и революционер

Българският революционер, политик и дипломат, Киряк Цанков, е един от ръководителите на  Българския революционен централен комитет /БРЦК/ , след Освобождението става член на Либералната партия.  По-късно Цанков  заема различни дипл

2011-11-03 17:03:32
Киряк Цанков- български дипломат, политик и революционер
Българският революционер, политик и дипломат, Киряк Цанков, е един от ръководителите на  Българския революционен централен комитет /БРЦК/ , след Освобождението става член на Либералната партия.  По-късно Цанков  заема различни дипломатически постове, като през 1880 година става първият дипломатически агент  на България в  Букурещ.

Киряк Цанков е роден  в Свищов около 1847 година. Началното  си образование завършва в родния сиа град, след което завършва търговско училище във Виена и  учи медицина в Париж.  През 60-те години на 19-ти век Цанков  се установява в Букурещ, където се включва активно в обществения живот на българската емиграция. Членува в Тайния централен български комитет и в Българския революционен централен комитет, на който през 1871 гопдина става подпредседател, в Българското човеколюбиво настоятелство и   в Българското централно благотворително общество, на което е председател  в периода 18171115-86 година.

Участва в подготовката  и  изпращането в България на четите на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и  Христо Ботев, както и на български доброволци за Сръбско-турската война през 1876 година.

По време на Временното руско управление в България след Освобождението, Цанков заема различни длъжности в администрацията, като известно време е председател на съда в Тутракан и на Върховния съд. Избран е за народен представител в Учредителното събрание през 1879 година и в I-вото  Велико Народно събрание, където е сред привържениците на Либералната партия.

През следващите години Цанков заема различни дипломатически постове. През 1879-1880 година той е секретар на агентството в Цариград,  а през 1880-1883 година е  първият български дипломатически агент в Букурещ. През 1883 година  за няколко месеца е управляващ Министерството на външните работи и изповеданията.  Той е представител на България в Европейската дунавска комисия,  на конференцията във Виена за изграждането на железопътната линия Виена-Цариград, в българо-румънската комисия за уточняване на границата между двете страни през 1885 година ,  в българо-османската комисия за преработване на устава на Източна Румелия.

Киряк Цанков умира на 3 ноември 1903 година в Букурещ.  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия