Кой е Жозеф Бабински?

Френският невролог Жозеф Бабински  е известен  предимно с изследванията си върху нервната система. Той е роден на 17 ноември 1857 година в Париж.  Бабински доказва изкуствения характер на разстройствата, наблюдавани при хистерият

2011-10-29 16:03:58
Кой е Жозеф Бабински?
Френският невролог Жозеф Бабински  е известен  предимно с изследванията си върху нервната система.

Той е роден на 17 ноември 1857 година в Париж.  Бабински доказва изкуствения характер на разстройствата, наблюдавани при хистерията,  наречена "конверсионна хистерия", която нарекъл питиятизъм и,  чието лечение се основава на убеждаването.

На името на Бабински е наречен т. нар. Знак на Бабински. Той представлява  плантарен рефлекс на екстензия, който може да се използва за идентифициране на заболявания на главния и гръбначния мозък. Когато рефлекса не е патологичен,  се нарича плантарен рефлекс, докато терминът рефлекс на Бабински се използва за патологичен рефлекс.

Знакът на Бабински може да се дължи на различни причини и заболявания -  генерализирани тонично-клонични гърчове, примитивни рефлекси при кърмачета, амиотрофична латерална склероза, мозъчен тумор, гръбначно-мозъчен тумор, травма на главата, травма на гръбначния стълб, чернодробна енцефалопатия, парализа, атаксия на Friedeich, полиомиелит, бяс, пернициозна анемия, туберкулоза, множествена склероза, сирингомиелия, менингит.

Бабински умира в Париж на 20 октомври 1932 година.


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия