Съзаделят на Кодокан Джудо - Кано Джигоро

Създателят на джудото е Кано Джигоро. Това е  първото японско бойно изкуство, което печели широко международно признание и първото станало официален олимпийски спорт.   Кано въвежда  използването на бели и черни колани, както

2011-10-28 15:51:56
Съзаделят на Кодокан Джудо  - Кано Джигоро
Създателят на джудото е Кано Джигоро. Това е  първото японско бойно изкуство, което печели широко международно признание и първото станало официален олимпийски спорт.   Кано въвежда  използването на бели и черни колани, както и дановете , за да се покаже относителното старшинство сред спортуващите.

Джигоро е роден в Микаге, край Кобе на 28 октомври 1860 година. През 1871 година  семейството му  се премества в Токио.  Като дете Кано бил слабичко и болнаво дете, болестите следвали една след друга. Обратно на съвета на лекарите да се пази, той решава да направи нещо, за да подобри здравето си и в същото време да се научи да се защитава.

На 18 години той започва да се обучава в Тенжин Шньо Рю Джу-джуцу школата на Фукуда Хачиносуке. Тенжин Шньо Рю e меко военно изкуство, което набляга на хармонията повече, отколкото на борбата, но в същото време включва и  техники на хвърляне и поразяване.

През 1882 г. Кано създва своя школа по джу джуцу, която наименовал "Кодокан", а системата си - "Кодокан Джудо". Буквално преведено "Кодокан" означава "Училище за изучаване на пътя", като под "път"  той разбира  усъвършенстването на човека чрез практикуването на джудо. Думата "Джудо" означава "пътят на гъвкавостта".
  
Кодокан Джудо винаги се е  различавал от старите школи по джу джуцу, тъй като имал много по-широки цели - физическо и умствено възпитание на поколенията. Обучавайки десетки хиляди млади хора д-р Джигоро стигнал дотам, че е бил смятан за най-големия авторитет по физическо възпитание в Япония. За неговата висока спортна култура може да се съди от факта, че той е въвел много спортове в Япония, основал е Японски майсторски съюз по лека атлетика, а през 1909г. е създал олимпийския комитет на Япония. Но най-голямо внимание в своята работа в полето на физическото възпитание той отделя на джудото, на което е посветил целия си живот.

 В началото развитието на джудо се извършвало при крайно трудни условия. За да наложат своето право на съществуване джудистите трябвало да се явяват в редица публични състезания с представителите на различни школи по джу джуцу. Постепенно, обаче,  старите школи по джу джуцу започнали да се подчиняват на Кодокан и макар някои да съществуват и до днес, те вече нямат главна роля.
 
    Днес в сградата  на Кодокан тренират ежедневно над 1000 души: японци и чужденци, мъже и жени, деца и възрастни.

Кано Джигоро умира на 4 май 1938 година. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия