Георги Данчов - възрожденски художник и революционер

Българският възрожденски художник и революционер, Георги Данчов-Зографина, е близък съратник на Васил Левски и автор на считания за най-точен портрет на Апостола. Георги  Данчов е баща на  братята Никола и Иван Данчови,  съставители

2011-10-20 15:50:15
Георги Данчов -  възрожденски художник и революционер
Българският възрожденски художник и революционер, Георги Данчов-Зографина, е близък съратник на Васил Левски и автор на считания за най-точен портрет на Апостола. Георги  Данчов е баща на  братята Никола и Иван Данчови,  съставители на една от първите български енциклопедии  и множество речници.

Георги Данчов е роден на 27 юли 1846 г. в гр. Чирпан. През 1860 г. започва да  учи при Алекси Атанасов, известен зограф от гр. Станимака (днешен Асеновград). По-късно той заминава за Цариград, където  учи литографска техника в ателието на Исарион.  Усвоява тънкостите и на фотографското изкуство.

На 24 май 1869 г. Васил Левски пристига в гр. Чирпан и отсяда в дома Георги Данчов. Тук Апостола  основава Чирпанския частен революционен комитет, чийто председател е  именно Георги Данчов. По време на революционното движение  той е заточен в Диарбекир с доживотна присъда. Дори и по това време художественият ентусиазъм  на Данчов не секва и той създава литографията „Русалки“. Успява да избяга в Русия през 1876 г.


По време на Руско-турската война Данчов  взима участие в Българското опълчение.  По пресните емоции на Освобождението през 1879 г.  той създава в Пловдив  легендарната си творба, литографията „Свободна България“.

Георги Данчов участва в Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 г. е избран за член на Временното правителство. През 1890-1893 г. той  е заместник-кмет на град Пловдив. Участва в организацията на Първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив .  Деец е  на Народно-либералната партия (стамболовисти). Многократно е избиран за народен представител.

Георги Данчов рисува икони за църкви в Пловдив, Чирпан, Стара Загора и Казанлък.През 1861 г. заедно с учителя си Алекси Атанасов  изографисва олтарната апсида на Араповския манастир ‘Св. Неделя’ и  свода на църквата в манастира ‘Свети Спас’ край Сопот. Първите му литографски творби са портрета на Мидхат паша и композицията „Райна Княгиня в пещерата“.

През 1867 г. по поръчка на Найден Геров, Георги Данчов  създава 19 тематични картини с изображения на български носии и битови сцени, представени на изложба в Московския университет. През същата година изписва и известния си автопортрет, творба, която изненадва със своята професионална изработка и зрялост. Освен портрета на Васил Левски,  Данчов рисува портрети и на други български революционери и общественици: Христо Ботев, Георги Раковски, Захари Стоянов, Стефан Стамболов.

Георги Данчов е един от създателите на българската светска живопис и първите фотографи в България.
На неговото имен носят  в София и Пловдив и  изложбената зала в Чирпан. Родната му къща в Чирпан е превърната в музей - Къща-музей „Георги Данчов-Зографина“

Георги Данчов умира на 19 януари 1908 година в София.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия