Никола Данчов - виден български писател и лексикограф

Българският  писател и лексикограф Никола Данчов  е син на художника Георги Данчов,  по прякор Зографина, и брат на Иван Данчов. Никола Данчов е роден на 4 декември 1878 година в Сливен. Завършва славянска филология в Софийския

2011-10-20 13:38:11
Никола Данчов - виден български писател и  лексикограф
Българският  писател и лексикограф Никола Данчов  е син на художника Георги Данчов,  по прякор Зографина, и брат на Иван Данчов.

Никола Данчов е роден на 4 декември 1878 година в Сливен. Завършва славянска филология в Софийския университет и  специализира в Петербург, Виена и Лозана.  Работи като учител в София до 1926 г.

Първите  публикации на Никола Данчов  са още на 19-годишната му  възраст. Шест години по-късно театър "Сълза и смях" поставя пиесата му "Аз искам да живея". Сътрудничи на списанията "Мисъл", "Български преглед", "Българска сбирка", "Художник" и на  много вестници. Автор е на сборниците с разкази "Дъждовни дни" ,  "Когато слънцето захождаше" ,  "Ева"  и "Родната стряха".

Никола Данчов публикува множество статии за чистотата на българския език.

През 1936 г.  Никола Данчов,  заедно с брат си Иван,  съставят и издават ‘Българска енциклопедия’ , известна  като  ‘Енциклопедията на братя Данчови’.

Братята са наясно, че такава книга, която е единствена  по рода си по онова време, ще бъде търсена от най-различни среди. По тази причина, те са се постарали съдържанието на енциклопедията да бъде  максимално пълно за времето си. За всички страни са дадени най-новите /до 1936 година/ статистически данни. Енциклопедията е работена няколко години, но всичко ново, което става през това време, се внася вътре, като това продължава до  слагането под печат на последната кола.

Колкото и да е странно, издадената преди 75 години ‘Енциклопедия’ на братята Иван и Никола Данчови е ценен справочник и за  съвременния читател. В нея той  може да намери  сведения за бележити български и световни личности, за исторически събития и факти в областта на науката, изкуството и обществения живот.  Разбира се, днес светът не е това, което е бил през 1936 година, но как е изглеждал той тогава също е полезна и безкрайно любопитна информация.  Днес Енциклопедията на братя Данчови е библиографска рядкост.
През 1954 година двамата братя Данчови  издават  „Правописен речник на българския книжовен език“ подписан под псевдонима Братя Славянови.

Никола  Данчов  умира на 9 август 1956 година в София. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия