Американският физик, фармацевт и лекар,  Крауфорд Лонг, е   роден в Даниелсвил, Джорджия, САЩ. Завършва медицинско си образование в университета в Пенсилвания през 1839 г.

На 30 март 1842 г. Лонг за пръв път прилага анестезия с етер при операция за отстраняване на тумор. По-късно д-р Лонг прилага същата анестезия при операция за ампутиране на крайник и при израждане на дете. Резултатите и наблюденията си от тези операции той публикува на страниците на списание „The Southern Medical and Surgery Journal” през 1846 г.

Крауфорд Лонг  умира на 16 юни 1878 г. в Атина, Джорджия, САЩ, на 62 годишна възраст. Като израз на признателност за  заслугите на Лонг  за приноса му в развитието на хирургията,  университетската болница в Атланта, Джорджия,  е наречена на негово име. Така тя се казва през следващите78 години. На негово име е наречено и училището в Атланта, в което той е учил.

Въпреки че Уилям Мортън е известен като човека, който прави първата демонстрация на анестезия с етер на 16 октомври 1846 г. в Бостън, САЩ,  всъщност Крауфорд Лонг е признат за първия, който извършва хирургическа операция с анестезия. Лонг също така предоставя емпиричните си познания на свои колеги, които впоследствие се възползват от неговите познания при извършване на анестезия с етер за хирургически интервенции.
Автор: Тони