Акад. Иван Георгов - български учен - философ-идеалист и педагог

Българският  учен - философ-идеалист и педагог, Иван Георгов, академик на Българската академия на науките и  председател и член-учредител на Македонския научен институт. Иван Георгов е роден   на 7 януари 1862 година в буд

2011-10-08 14:50:34
Акад.  Иван Георгов - български учен - философ-идеалист и педагог
Българският  учен - философ-идеалист и педагог, Иван Георгов, академик на Българската академия на науките и  председател и член-учредител на Македонския научен институт.

Иван Георгов е роден   на 7 януари 1862 година в будния български град Велес, днес в границите на Република Македония. През 1878 година завършва Гражданското училище, а  в 1881 година Учителската семинария във Виена. Установява се в Свободна България и от 1882 година е подначалник на учебния съвет към просветното министерство. Участва като доброволец в Сръбско-българската война. Учи философия в Йенския университет в  Германия и в Женева.

През 1889 година Георгов  защитава докторат по философия и педагогика в Лайпциг.  След завръщането си в България преподава философия, етика и логика във Висшия педагогически курс, днешния Софийски университет.  От 1888 до 1934 година е неизменен шеф на катедрата по история на философията, на два пъти е декан на историко-филологическия факултет и четири пъти  ректор на университета.

От 1902 година  Иван Георгов  е действителен член, а от 1928 до 1936 председателства историко-филологическия клон на БАН. От 1910 година е действителен член на института ‘Жан Жорес’ в Женева.

Акад. Иван Георгов развива активна дейност и в полза на каузата на останалите под чужда власт македонски българи.  По време на Илинденско-Преображенското въстание Георгов заедно с Любомир Милетич  предприемат обиколка из европейските столици в опит да се осведоми европейската общественост за положението на българското население в Македония и Одринско.

През  1904 година участва в конференция на Балканския комитет в Лондон, посветена на положението на българите в Османската империя след въстанието. През 1905 година  той става пръв председател на Благодетелния съюз и  сътрудничи на идейния орган на ВМОРО ‘Македонски преглед’ и  наа вестник „Вардар“.

Иван Георгов критикува асимилаторската политика на младотурския режим. Заеднос Любомир Милетич, Александър Балабанов, Димитър Точков и  Петър Кушев през 1915 година обикалят европейските столици, където сондират мненията по въпроса за разрешаването на Македонския въпрос.  До края на Първата световна война остават ангажирани с пропагандиране на българската гледна точка.

След края на Първата световна война  Георгов участва активно в протестите срещу Ньойския договор. Автор е на много студии и статии по македонския въпрос, в които доказва връзката на областта с българщината. През 1923 година той  е съосновател и пръв председател /до смъртта си/ на Македонския научен институт в София и активен сътрудник на списанието му „Македонски преглед’.

Иван Георгов умира на 13 август 1936 година в София.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия