Джироламо Кардано - италиански ренесансов математик, лекар, философ и астролог

Известният италиански ренесансов математик, лекар, философ и астролог Джироламо Кардано е роден на 24 септември 1501 година в Павия,  като извънбрачен син на Фацио Кардано , юрист с математически способности, приятел на Леонардо да Винчи. &n

2011-09-24 10:49:54
Джироламо Кардано - италиански ренесансов математик,  лекар, философ и астролог
Известният италиански ренесансов математик, лекар, философ и астролог Джироламо Кардано е роден на 24 септември 1501 година в Павия,  като извънбрачен син на Фацио Кардано , юрист с математически способности, приятел на Леонардо да Винчи.  През 1520 година Кардано  постъпва в университета в Павия, а по-късно и в Падуа, където учи медицина. Бил е ексцентричен и конфликтен, което не му печели много приятели.

През 1525 г. Кардано нееднократно се опитва да постъпи като преподавател в Колежа по медицина в Милано, но не е допуснат поради недобрата репутация и извънбрачен произход.

Накрая той успява да си изгради добра репутация като лекар и е  високо ценен в дворцовите среди. В медицината описва за първи път болестта коремен тиф.

Днес той е най-известен за постиженията си в алгебрата.  Той публикува решенията на уравнения от трета и четвърта  степен. В книгата си Ars magna  Кардано дава решение за един частен случай на кубично уравнение от вида x3 + ax = b (в съвременен запис), съобщено му от Николо Фонтана Тарталия, който по-късно претендира, че Кардано се е заклел да не го публикува и влиза в десетгодишен спор с него), а уравнението от четвърта степен е решено от ученика на Кардано, Лодовико Ферари.

И към двамата има благодарности в предговора към книгата, а също и на редица места в текста. В изложението си Кардано приема съществуването на числа, които днес се наричат имагинерни и комплексни, без да вниква в същността им.

Кардано е бил известен с постоянния си недостиг на пари и е намерил средства за самоиздръжка, като е бил съвършен комарджия и известен шахматист. Неговата книга за хазартните игри, написана през 1560-та г. публикувана едва в 1663, след смъртта му, съдържа първото систематично разглеждане на вероятностите като част от ефективните методи за игра.

Кардано изобретява редица механични уреди, включително секретната ключалка (катинар) с шифър; окачването, състоящо се от два или три концентрични пръстена, позволяващо на компас или жироскоп да се върти свободно, както и известния карданов вал със съединител, който позволява предаване на въртящ момент при различни ъгли, използван и до днес в различни превозни средства. Той има редица приноси в хидродинамиката и поддържа твърдението, че не е възможно вечно движение, с изключение на небесните тела. Той публикува две енциклопедии по естествени науки, които съдържат голямо разнообразие от изобретения, факти и окултни суеверия. Той също създава ‘решетката на Кардано’ , инструмент за криптография през 1550 година.

Трябва да се отбележи, че в историята на обучение на глухи хора, Кардано е  един от първите, които заявяват, че глухонемите могат да се обучават без предварително да се учат да говорят.

Кардано е бил обвинен в ерес през 1570 г., защото е изчислил и публикувал хороскоп на Иисус Христос през  1554 г. ,  арестуван е  и прекарва в затвора няколко месеца. След този случай е бил принуден да напусне професорското си място. Премества се в Рим, като получава пожизнена пенсия oт папа Григорий XIII и там завършва автобиографията си. Умира в деня, който предварително сам е определил астрологически, но има  и съмнения, че сам е предизвикал смъртта си.


На Джироламо Кардано принадлежат многобройни публикации по медицина, математика, философия, астрология. Само по медицина  те са около 200. Преди арестуването си през 1570 г.,  той унищожава около 120 от книгите си. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия