Кой е проф. д-р Васил Моллов?

Проф. д-р Васил Моллов е класик на българската медицина.  Васил Моллов е роден на 22.09.1875 г. в Москва, в семейството на д-р Димитър Моллов  – хирург и  общественик, един от основателите на Българския лекарски съюз и пръв п

2011-09-22 18:21:44
Кой е проф. д-р Васил Моллов?
Проф. д-р Васил Моллов е класик на българската медицина.  Васил Моллов е роден на 22.09.1875 г. в Москва, в семейството на д-р Димитър Моллов  – хирург и  общественик, един от основателите на Българския лекарски съюз и пръв председател на Върховния медицински съвет след Освобождението.

Васил Моллов завършва медицина във Виена през 1899 година. След обучение в Берлин , проф. Моллов разкрива първи рентгенов кабинет в България – на 01. 05. 1903 г. в Александровска болница. Той  е един от основателите на „Медицинския факултет“ в София през 1918 г., като е избран за редовен професор по вътрешни болести. Той има интереси към инфекциозните и тропическите заболявания, описва случаи на кала-азар и лайшманиоза в България и  е един от видните  познавачи на малария у нас.

Проф. д-р Васил Моллов поставя началото на клиничната микробиология, въвежда ЕКГ като рутинно изследване в клиниката и е пионер в определянето на кръвните групи и хемотрансфузията.

Научното творчеството на проф. В. Моллов обхваща около 100 публикации, основно на български и немски език. Основните му приноси са в областта на маларията, авитаминозите, ехикокозата и тропическите болести.

Проф. д-р Васил Моллов е един от основателите на Дружеството на интернистите у  нас, на което е председател до смъртта си през 1938 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия