Рази - Абу Бакр Мухаммад ибн Зекария ал-Рази

Разис /Рази/,  с рождено име Абу Бакр Мухаммад ибн Зекария ал-Рази е персийски химик,  физик, алхимик и философ, живял от 865 до 925 година. Разис е автор  на над 200 книги от различни научни сфери, занимавал се е  и с музика.

2011-08-27 16:36:39
Рази - Абу Бакр Мухаммад ибн Зекария ал-Рази
Разис /Рази/,  с рождено име Абу Бакр Мухаммад ибн Зекария ал-Рази е персийски химик,  физик, алхимик и философ, живял от 865 до 925 година. Разис е автор  на над 200 книги от различни научни сфери, занимавал се е  и с музика. Той  допринася  много и за медицината,  известно време е бил директор в болницата в Рее.

Като главен лекар в Багдад, Рази формулира първото описание на едрата и дребната шарка. Книгата му ,  "Едра и дребна шарка", е първата, която описва болестите и как протичат те. По-късно книгата бива превеждана на латински.

Рази е познат и като откривател на "алергичната астма", като  открива,  че някои миризми на растения причиняват алергии. Първи разбира,  че високата температурата е защитен механизъм на тялото,  за да се пребори с болестта.

Рази атакува шарлатаните и различните измамни лечители. Написва следния етичен принцип: "Целта на Лекаря е да върши добро дори за нашите врагове, много повече за нашите приятели, за моята професия е забранено да нараняваме себеподобните, като се основава на ползата и благополучието на човешката раса, Бог налага клетва на лекарите да не създават умъртвяващи средства." В областта на медицината Рази пише и ‘Медицински съветник за широката публика’ и ‘Болести при децата’.

Рази разработил няколко химически инструменти, които остават в употреба и до днес. Той е известен, че е усъвършенствал методи на дестилация и екстракция, които са довели до откритието  на сярна киселина.  Рази е първият, който дестилира керосин и нефтопродукти.

Рази се придържа към възгледа за атомната теория на Демокрит, която е признала, че материята съществува под формата на неделими частици кванти.Тези идеи са близки с откритията на по-късни европейски учени като Джон Далтон и Макс Планк,  както и на теоретичните произведения на астронома Хелтън Арп и философа Майкъл Милър.

Днес съвременния институт „Рази“ в техеран  и университета „Рази“ в Керманшах  са кръстени на него, а  „Рази Ден“ ("Ден на Аптеката") се отбелязва в Иран на всеки 27-ми август.                                                                  
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия