Кой е Луи Шарл Аделаид де Шамисо?

Луи  Шарл Аделаид де Шамисо е роден във френския замък Бонкур на 30 януари 1781 година.  По време на Терора неговите родители  - заможни шампански аристократи - напускат Франция  и се установяват в Германия. В Берлин млад

2011-08-21 15:47:10
Кой е Луи Шарл Аделаид де Шамисо?
Луи  Шарл Аделаид де Шамисо е роден във френския замък Бонкур на 30 януари 1781 година.  По време на Терора неговите родители  - заможни шампански аристократи - напускат Франция  и се установяват в Германия.

В Берлин младият Шамисо става паж на пруската кралица, а след това - в съответствие с фамилната традиция - поема военно поприще. Но отблъснат от порядките в пруската армия, той се задълбочава във философията и поезията, усвоява немската литература и култура, а по-късно се посвещава на естествените науки.

Шамисо дълго странства из Швейцария с мадам дьо Стал. През 1815 г. като ботаник той  взима участие в околосветското пътуване на руска полярна експедиция с кораба "Рюрик" - картографира големи райони от крайбрежието на Аляска, изучава нейната флора и описва бита на ексимосите и алеутите. През 1818 г. се завръща в Берлин, назначен е в ботаническата градина и става член на Академията за наука в града. Най-значимото си научно произведение, описание на най-срещаните дървета в Мексико Шамисо  пише в съавторство с ботаника Дидерих фон Шлехтендал.

Сюжетите, които Шамисо избира за своята поезия,   са обикновено мрачни. Дори и в най-веселите и лековати негови произведения винаги присъстват тъгата или сатирата. Чувствата като любов и омраза заемат особено място в неговото творчество.

Противно на аристократическия произход на Шамисо,  поезията му е пропита от буржоазно-либерални настроения, характерни за късния немски романтизъм. В баладите и сатирите си той често използва грубоватата стилистика на френската и немската народна песен.  Шамисо превежда на немски политическата поезия на Пиер Беранже.

Световна слава,  обаче, му донася повестта  ‘Чудната история на Петер Шлемил’,  където описва  човек, продал сянката си за пари. Събраните съчинения на Шамисо са публикувани в 6 тома през 1836 г.

Много от песните на композитора Роберт Шуман са по стихове на Шамисо.
Днес престижната награда "Аделберт фон Шамисо"  /немския вариант на името му/ , учредена през 1985 г. от Фондация Роберт Бош,  се присъжда от Баварската академия за изящни изкуства, за творчеството на писатели на немски, за които немският не е роден език. От 1985 г. 45 автори от 20 различни страни са отличени с тази награда.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия