Кой е Гаврил Лесновски?

Българският светец и отшелник Гаврил Лесновски, е  един от тримата следовници на Иван Рилски,  заедно с Прохор Пчински и Яким Осоговски. Според житието му, Гаврил е син на болярско семейство от село Осиче, Крива паланка.  Получ

2011-08-19 22:38:06
Кой е Гаврил Лесновски?
Българският светец и отшелник Гаврил Лесновски, е  един от тримата следовници на Иван Рилски,  заедно с Прохор Пчински и Яким Осоговски.

Според житието му, Гаврил е син на болярско семейство от село Осиче, Крива паланка.  Получава добро образование и се жени, а с парите на родителите си изгражда църквата „Рождество Богороднично“ в Осиче. След смъртта на съпругата си, Гаврил постъпва в Лесновския манастир и с разрешението на игумена се оттегля в пустинничество.

В търсене на по-усамотено място, той се премества в Луково, а след това в разположения сред гъста гора Орлов връх, където прекарва в пост и молитва цели 30 години. След смъртта на отшелника,  мощите му са открити и пренесени в Лесновския манастир, където се създава култ към светеца.

Мощите на свети Гаврил Лесновски са пренесени в столицата Търново от Калоян  или Иван Асен II  и са положени в църква на хълма Трапезица, като съдбата им днес е неизвестна.
Образът на свети Гаврил Лесновски присъства често в българските храмове. Паметта на преподобния отшелник се чества от Българската православна църква на  15 януари , заедно с другия  български светец свети Прохор Пчински.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия