Андреа Паладио и неговите сгради

Паладио, с рождено име Андреа ди Пиетро де ла Гондола,  е най-значителният архитект на Ренесанса в Северна Италия. От мнозина той е  считан  за твореца,  оказал най-силно влияние върху класическата ренесансова  архитектур

2011-08-19 12:52:23
Андреа Паладио и неговите сгради
Паладио, с рождено име Андреа ди Пиетро де ла Гондола,  е най-значителният архитект на Ренесанса в Северна Италия. От мнозина той е  считан  за твореца,  оказал най-силно влияние върху класическата ренесансова  архитектура.

Паладио е роден на 30 ноември 1508 година в Падуа.

Негов образец е римската античност,  както и големите архитекти на италианския Ренесанс, най-вече Микеланджело Буонароти, Донато Браманте, Микеле Санмикели и Якопо Сансовино. Паладио обаче никога не повтаря точно образците, а подхожда към всяка задача според нейната специфика, влагайки в своите сгради творческия си дух и своенравност. Всеки негов проект е един малък свят сам за себе си.

Паладио се стреми  към архитектура, която съчетава естетическите принципи на пропорцията и стила с функционалните изисквания на сградата, идеите и практическите потребности на възложителя и условията, които задава терена. Резултатът е изключителната хармония и  елегантност на неговите постройки.

Посредством своите сгради и теоретични трудове, Паладио упражнява силно влияние върху  архитектурата, подчинена на идеалите на хармоничния „класицизъм”, която се простира в континентална Западна и Северна Европа, Великобритания, Русия и САЩ,  дори Томас Джеферсън  строи именно в този стил.

Паладио е единственият от ренесансовите архитекти, дал името си на стил, който се е запазил до края на 19-ти век - паладианството. Той постепенно се разпространява и с времето,  прекосявайки Атлантика,  се разпространява  и в Америка , а на изток има своите почитатели в Индия и Япония.

Дори в 80-те години на 20-ти век немалко архитекти по света са инспирирани от него в своите постмодернистични  търсения.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия