Кой е Константин Херинг?

‘Бащата на  американската хомеопатия, Константин Херинг,  е роден в Ошац, Саксония - източна провинция на Германия. Израства в религиозно семейство. През 1817 година се записва в Академията по хирургия в Дрезден, където учи три го

2011-08-12 16:33:43
Кой е Константин Херинг?
‘Бащата на  американската хомеопатия, Константин Херинг,  е роден в Ошац, Саксония - източна провинция на Германия. Израства в религиозно семейство. През 1817 година се записва в Академията по хирургия в Дрезден, където учи три години, след което от 1820 година изучава медицина във Факултета по медицина в Лайпциг.

По това време негов учител е д-р Роби,  убеден противник на хомеопатията.
Роби бил натоварен от един издател да напише книга, разобличаваща хомеопатичната "ерес", но тъй като той бил претоварен,възложил тази задача на младия Херинг. Херинг се заел съзнателно да изучи произведенията на Ханеман, и да повтори неговите патогенези, за да го разобличи. По това време,  вследствие едно порязване,  ръката му се инфектирала и му предлоцили да я  ампутират. Херинг, обаче,  опитал хомеопатично лечение и оздравял.

Този случай, както и проучванията му трансформират напълно неговите виждания за хомеопатията. Вместо да разобличи хомеопатичния метод на лечение, Херинг напуска работата си във Факултета по Медицина и става един от най-убедените и най-влиятелни привърженици на хомеопатията. През 1826 година в Лайпциг  той  получава диплома за доктор по медицина. В дипломната си работа, озаглавена "За медицината на бъдещето" той се представя като хомеопат.

Между 1827 и 1833 година Херинг е изпратен в Парамарибо, Суринам от Краля на Саксония, където ръководи правителствени изследвания по зоология и ботаника. Кралят на Саксония се опитва да го разубеди да публикува изследванията си по хомеопатия, но тогава Херинг напуска правителствената служба и приема поста лекар на губернатора на Суринам.

Херинг насочва усилията си към откриването на нови хомеопатични медикаменти, като изпраща резултатите от изследванията си на Ханеман в Париж и на издателя Щапф в Германия.

Той лично, макар и случайно,  експериментира върху себе си действието на отровата на Лахезис Мутус - една от най-отровните змии в личната му лаборатория в Парамарибо. Той прави опити да подобри резултатите от противовариолната ваксина на Дженер, която смята за прекалено опасна и даваща извънредно много странични реакции. По метода на Ханеман, Херинг разрежда слюнка от бясно куче, като създава по този начин медикамента Hydrophobium, корички от пустула на болен от вариола, и други болестотворни продукти. Така, без да иска,  става част от движението на привържениците на изопатията.

През 1833 година, след шестгодишен престой в Парамарибо, Херинг емигрира в Съединените щати и се установява във Филаделфия.През 1848 година той започва да работи във Ханемановия Колеж по Медицина, Пенсилвания - по това време едно от най-големите училища по хомеопатия. Тук Херинг и неговите ученици лекуват над 50 000 пациента годишно и обучават повече от 3500 лекари-хомеопати.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия