Създателят на Apple Стивън Возняк

Aмериканският   компютърен инженер Стивън Возняк  е създател на Apple Computer, Inc. (сега Apple Inc.),  заедно със Стийв Джобс.Неговите изобретения и машини са допринесли значително за "революцията" на персоналните к

2011-08-11 15:26:23
Създателят на Apple  Стивън Возняк
Aмериканският   компютърен инженер Стивън Возняк  е създател на Apple Computer, Inc. (сега Apple Inc.),  заедно със Стийв Джобс.Неговите изобретения и машини са допринесли значително за "революцията" на персоналните ккомпютри  през 70-те години на 20-ти век. Возняк създава фамилиите от компютри Apple I и  Apple II.

Apple II става много популярен и се превръща в един от най-добре продаваните персонални компютри през 70-те и началото на 80-те години на 20-ти век. В България тези компютри са клонирани под имената ИМКО и ПРАВЕЦ и разликата е,  че има добавена кирилица, като език който може да се използва с тези компютри. Също така са отстранени някои хардуерни дефекти.

През 1970 г.  Возняк се запознава със Стийв Джобс по време на лятна командировка през която Возняк работи върху голям mainframe computer. Според автобиографията на Возняк , Джобс е имал идеята да продава компютъра, като напълно готов асемблиран продукт - PC board. Возняк отначало е скептично настроен към тази идея, но Джобс го убеждава, че дори и да се провалят,  поне могат да се похвалят на внуците си, че са имали собствена компания. Заедно те продават част от имуществото си (HP калкулатора на Возняк-а и Volkswagen-a на Джобс ), като така успяват да съберат 1300 щатски долара, и да асемблират първите прототипи в спалнята на Джобс и впоследствие (когато не е останало свободно място) в гаража на Джобс.

Апартаментът на Возняк в Сан Хосе е бил пълен с монитори и елктронни устройства и Возняк е създал няколко компютърни игри подобни на "SuperPong". Возняк често носел със себе си нови електронни устройства, с които забавлявал хората наоколо.
През 1975 г. той  се отказва от Калифорнийския Университет в Бъркли ( като впоследствие се връща там,  за да завърши бакалавърската си степен по електроника, което става през 1986-а под псевдонима Стийв Гари ) и се появява с компютъра, който го прави известен. Въпреки това, той е работел главно за да впечатли хората от клуба на хобистите в електрониката в Пало Алто, известен като  Homebrew Computer Club.

На 1 aприл 1976, Джобс и Возняк създаватApple Computer. Возняк напуска работата си в Хюлет-Пакард и става вице-президент, който отговаря за новите технологии в Apple. Първият продукт на компанията  е  компютърът Apple I.  Компютърът не е имал кутия, захранване, клавиатура и дисплей, а потребителят е трябвало да ги намери сам. Цената на Apple I е била $666.66 . Освен че е създал дизайна на хардуера на Apple I, Возняк е написал и повечето софтуер включен в компютъра.

През 1980 г. , Apple става публична компания и прави Возняк и Джобс мултимилионери. Обаче Джобс отказва да даде акции от компанията на някои от служителите, така Возняк решава да сподели част от своя капитал вложен по време на основаването на компанията с другите хора от екипа, като им предоставя тези акиции безплатно или на много ниска цена която не отговаря изобщо на текущите пазарни условия

През Февруари 1981, Стийв Возняк се разбива с неговия Beechcraft Bonanza. Разследващите  случая заключват, че  той  не е имал необходимата квалификация да управлява този самолет, и също няма необходимия опит в управлението на такъв вид самолети. Причината за катастрофата е била определена като "твърде ранно излитане и загуба на скорост с последвало разбиване в края на пистата". Като последствие от инцидента Возняк има ретроградна амнезия и временна антероградна амнезия. Той не е имамл никакъв спомен за инцидента и дори не е разбрал, че е участвал в разбиване на на самолет. Стийв не си е спомнял и  престоя си в болницата или нещата, които е правил след като е бил освободен от болницата. Следвал е предишният си начин на живот (с изключение на летенето), но не е могъл да си спомни какво се случило по време на инцидента. Случвало се е да влезе в някоя стая и да не помни защо е там или кой ден от седмицата е. Например,  ходил е  да работи в неделя и си е седял вкъщи в сряда, мислейки че е края на седмицата.Започнал е да събира парчетата от пъзела с помощта на това, което му казват другите хора. Питал е приятелката си  дали е участвал в някакъв инцидент. Когато тя му разказала за инцидента, неговата кратковременна памет била възстановена. Возняк също споменава компютърните игри за Apple II, които са му помогнали да възстанови кратковременната си памет и загубените спомени.

След катастрофата Возняк не се  връща веднага в Apple. Вместо това се жени за  приятелката си и се връща в Университета на Калифорния в Бъркли  под друго име. Там той  завърва бакалавърската си степен през 1986-а.

През 1983г. той все пак  решава да се завърне в сектора за разработка на продукти на Apple, но не  иска да прави друг,  освен да бъде инженер и мотивационен фактор за работната сила на Apple.

Возняк окончателно приключва работата си в Apple на 6-ти Февруари 1987, 12 години след създаването на тази компания. Той все още е нает от Apple въпреки, че не е вече там и притежава част от акциите на компанията. Също така Возняк все още поддържа контакти със Стийв Джобс..

Возняк създава нова компания наречена CL9,  която прави и предлага на пазара първото универсално дистанционно управление през 1987 - universal remote control.  Той  също така преподава и на ученици от 5-ти клас.

През 2001-а, Возняк става един от създателите на Wheels of Zeus,   фирма която създава безжична GPS-технология, която "да помага на обикновените хора да намират обикновени неща". През 2006, Wheels of Zeus е затворена и Возняк създава Acquicor  Technology,  компания предназначена за купуване на други компании, които притежават технологии Shell company.

След като напуска Apple, Возняк предоставя всичките си пари и техническа компетенция на програма за технологии базирана в училището,  в което той е завършил.Un.U.Son. (Unite Us In Song), е оргарнизация,  която е създадена от Возняк с цел да оргарнизира фестивали в САЩ и е натоварена с поддържането на образователни и филантропски проекти на Воз.

Возняк получава множество награди и медали, а през септември 2000 г.  е включен в залата на славата на изобретателите National Inventors Hall of a Fame.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия