Кой е Хаджи Боне Петров?

Хаджи Боне Петров  е известен българин от София, с голямо обществено влияние преди Освобождението, съратник на Васил Левски.   Роден е на 6 август 1836 г. в с. Герман. Преселва се през 1860 г. в София, където отваря кръчма и си купува к

2011-08-06 15:35:49
Кой е Хаджи Боне Петров?
Хаджи Боне Петров  е известен българин от София, с голямо обществено влияние преди Освобождението, съратник на Васил Левски.
 
Роден е на 6 август 1836 г. в с. Герман. Преселва се през 1860 г. в София, където отваря кръчма и си купува къща на Солни пазар. Петров е самоук,  но в младите си години станва килиен учител. Търгува със земи и храни. Притежава два чифлика: единият 1000 дка. в землището на с. Герман, а другият над 2000 дка. в с Горубляне. Председател  е на Вътрешната революционна организация в София.

След Освобождението  Боне Петров е дългогодишен председател на Софийската окръжна постоянна комисия, училищен и църковен настоятел, епархийски съветник и помощник-кмет на столицата при Сукнаров.

Петров е собственик на Германския хан на Цариградско шосе (срещу главния вход на двореца Врана, в който е отсядал Левски и се е срещал със селяните от Герман, Горубляне, Казичане, Горни и Долни Лозен. В хана над кръчмата е имало две стаи: една обитаема и необитаема с тясно прозорче, където се изкачвали сподвижниците.

Заедно с Михаил Буботинов, Петров организира в пълна тайна от османците 800 подписи за декларация-протест срещу наложената конституция от Мидхад паша.Събират подписите в тайни стаи на църквата, без знанието и подписите на известните българи-шпиони и чорбаджии. Изпращат копия до френското, английското и руското посолсвто, както и до Българската екзархия в Цариград.

Буботинов носи протеста до френския консул Леге. Той  се съгласява да препрати писмата до Цариград.

Писмата имат желания ефект пред великите сили. Според законите, ако протестите не били хванати по пощата, организаторите не можело да бъдат обесени.

По време на руско-турската война през 1877 г.  Боне Петров се криел в чифлика си в село Герман, но е арестуван от османлиите, разпитван няколко пъти, осъден и заточен.
Умира на 12 май 1895 година в София.

През 1879 г.  Петров откупува чифликът на Осман паша "Чаркадлия" за 500 златни лева, но го губи на залагания. Върху този имот днес е построен дворецът Врана. Наследниците на х.Боне Петров оспорват правото на собственост на Симеон Саксбургготски и сестра му. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия