Кой е Емануил Васкидович?

Българският просветител, книжовник и общественик  Еманиул Васкидович,  е роден в Мелник през 1795 година. Рожденото му име е Манолаки Васкиди. Васкидович учи в известното за времето си гръцко  училище в родния си град и в гръцката

2011-08-04 15:24:21
Кой е Емануил Васкидович?
Българският просветител, книжовник и общественик  Еманиул Васкидович,  е роден в Мелник през 1795 година. Рожденото му име е Манолаки Васкиди.

Васкидович учи в известното за времето си гръцко  училище в родния си град и в гръцката гимназия на остров Хиос. По-късно завършва Бейската академия  в Букурещ.През 1815 година,  в Свищов, Васкидович  основава първото елино-българско  училище в българските земи - това е днешното СОУ „Алеко Константинов“, а по-късно организира и първата училищна библиотека в България, на която оставя своите 800 тома литература.

В училището през 1832 г. той  въвежда взаимоучителния метод за обучение. Там се изучават граматика, аритметика и география. Васкидович е главен учител в Свищов от 1815 до 1845 г.,  когато е уволнен под натиск на гръкоманската  партия в града. В периода 1845-54 г. Васкидович  учителства в Плевен, като основава там училище през 1850 г. Това е днешната Гимназия с преподаване на чужди езици. Днес в това училище се изучават английски, немски, френски, руски и испански.

Васкидович подпомага Неофит Бозвели да състави и издаде „Славаноболгорское детеводство“ през  1835 година. Автор е на 15 учебника и книги и на една граматика на старогръцкия език. Развива и богата обществена дейност.

Емануил Васкидович  умира на 30 септември 1875 година в Свищов.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия