Кой е Пол Алън?

Американският предприемач и бизнесмен Пол Алън е  съосновател на компанията ‘Майкрософт’.  Той е един от най-богатите хора в света. През 2006 година  е на шесто място в списъка на милиардерите на списание Форбс. В момен

2011-08-01 11:30:29
Кой е Пол Алън?
Американският предприемач и бизнесмен Пол Алън е  съосновател на компанията ‘Майкрософт’.  Той е един от най-богатите хора в света. През 2006 година  е на шесто място в списъка на милиардерите на списание Форбс. В момента живее в Мърсър Айлънд, Вашингтон.

Алън е роден  на 21 януари 1953 година в Сиатъл.  Посещава престижното частно училище Lakeside в родния си град. Там  се запознава с Бил Гейтс.

Заедно с Гейтс, той е създател на Microsoft  (в началото - Micro-Soft) в Албакърк,  Ню Мексико през 1975 и започва да продава BASIC, който представлява програмен език за високо ниво. През 1980 г. Пол Алън оглавява сделка за закупуването на оперативна система 86-DOS за 50 000 долара.

През 1983 Пол Алън заболява от Ходкинова болест. Говори се, че преди да се оттегли от Microsoft, за да се лекува, той подслушва сериозен разговор между Бил Гейтс и Стил Балмър, които обсъждат здравето на Алън и това как да вземат неговия дял от компанията, ако той евентуално почине. Алън никога не потвърждава тази информация, а и няма доказателства.

През ноември 2000 година,  Пол Алън се отказва от Microsoft, но след молба от страна на компанията, той остава като съветник относно развитието й. Той се дистанцира от компанията,  като продава дял от 68 милиона долара. Пол Алън все още притежава дял от Microsoft, който достига 138 милиона долара.

Пол Алън е ерген. Той е известен с големите  партита, които прави на яхтите си. Едно подобно парти е това,  направено на навечерието на новата 2005 година, когато  той пеел песни на Джони Кеш заедно с RnB-певеца  Ъшер.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия