Дворецът Уфици във Флоренция е построен от Джорджо Вазари

Италианският живописец, архитект и писател  от епохата на маниеризма, Джорджо Вазари, е роден  в Арецо на 30 юли 1511 година. През 1524 г. той отива въ Флоренция , където работи при Андреа дел Сарто и Микеланджело. След пътешествие

2011-07-30 14:50:45
Дворецът Уфици във Флоренция е построен от Джорджо Вазари
Италианският живописец, архитект и писател  от епохата на маниеризма, Джорджо Вазари, е роден  в Арецо на 30 юли 1511 година. През 1524 г. той отива въ Флоренция , където работи при Андреа дел Сарто и Микеланджело.

След пътешествие до Рим, където се запознава с творби на Рафаело, Вазари се връща във Флоренция и постъпва на служба при Медичите.

През 1562 г.  той основава Художествена академия с Великия херцог и Микеланджело начело и 36 артисти за членове. Построява двореца Уфици за административен офис на флорентинските магистрати (коридорът „Вазари“ свързва двореца Уфици с двореца Пити - там днес са окачени портрети на много известни художници).

Визари е автор на много от фреските в  двореца Векио във Флоренция и Кралската зала във Ватикана.

Вазари остава в историята повече като писател, отколкото като художник, заради забележителните си „Жизнеописания на най-известните живописци, ваятели и архитекти“, биографична книга в три части, посветена на живота и творчеството на италианските ренесансови художници. И до днес изследователите черпят от неговия труд основни сведения за съдбата на Микеланджело, Джото, Леонардо да Винчи, Фра Анджело, Филипо Липи и много  други.

Визари умира във Флоренция на 27 юни 1574 година.

------------------------------
*
Маниеризмът е период в историята на изобразителното изкуств, развива се като продължение на Високия ренесанс и по-конкретно под влияние на Микеланджело. Характеризира се с издължени фигури, неестествени пози, студенина и липса на психологизъм при портретирането
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия