Кой е Майкъл Дебейки?

Американският  лекар-кардиохирург, Майкъл Дебейки, е водещ специалист в областта на хирургията. Дебейки е роден  на 7 септември 1908 година  в град Лейк Чарлз, щата Луизиана,  в семейство на маронитски ливанци-имигранти. &nbs

2011-07-12 13:11:43
Кой е Майкъл Дебейки?
Американският  лекар-кардиохирург, Майкъл Дебейки, е водещ специалист в областта на хирургията.

Дебейки е роден  на 7 септември 1908 година  в град Лейк Чарлз, щата Луизиана,  в семейство на маронитски ливанци-имигранти.  За 70-годишна работа Дебейки прави около 60 хил. операции на сърце. За периода на своята дълга кариера той разработва и внедрява много иновационни методи на лечение, спасявайки живота на хиляди хора. Именно Дебейки първи през 1964 г. поставя байпас на коронарната артерия, разработва концепцията за мобилна армейска хирургическа болница (MASH), която армията на САЩ използва в продължение на 40 години.

Дебейки диагностицира и консултира операцията на президента на Русия Борис Елцин през 1996 г.

Според редица световноизвестни медици,  той е един от най-изтъкнатите хирурзи на ХХ век, без който днес сърдечната и съдова хирургия нямаше да са същите.

Още от малък Дебейки  бил изключително впечатлен от лекарите, които посещавали аптеката на баща му и това се оказва решаващо в изборът му на професия.
Още като студент по медицина  той  изобретява ролковата помпа, която по-късно става основна част в апарата „сърце-бял дроб” (апаратът поемащ функцията на сърцето и белия дроб по време на сърдечните операции), а по-късно създава и редица хирургични инструменти, носещи неговото име.

През Втората световна война Майкъл Дебейки участва активно в дейността на американските медицински корпуси и разработва и реализира идеята за мобилните въздушно-преносими хирургични болници.

Този невероятно изобретателен сърдечно-съдов хирург първи създава изкуствен кръвоносен съд от Дакрон –материал, който открива в моден дамски магазин. Лично скроява и ушива съда и след експериментални проучвания през 1953 г. прави първият байпас на артерия с дакронова протеза.

Дебейки извършва и първата в света ендартеректомия на сънна артерия (премахване на атеросклеротична плака от вътрешната част на сънната артерия) през 1953 г. За съжаление не публикува резултатите и в историята на съдовата хирургия остава факта, че тази операция е направена за първи път през 1954 г. в St. Mary’s Hospital в Лондон.

През 1962 г. Дебейки и неговият екип стартират проект за изобретяването на изкуствено сърце. В историята на медицината разработеният от Дебейки апарат е поставен за първи път на човек от неговият ученик Дентън Кулей през 1969 г, без знанието на изобретателя му. Оттогава датира  и  пословичната вражда между двамата хирурзи, за която знае целият медицински свят.

На Дебейки  принадлежи и първият в света аорто-коронарен байпас, както и първата пластика на периферна артерия с „пач”.

Широката  известност на хирурга  го прави най-желаният сърдечно-съдов хирург в света – редица политици, монарси и световни знаменитости са оперирани от Майкъл Дебейки,  като общият брой на оперираните от него пациенти е над 50 000.

Интересен щрих в биографията му е и фактът, че практически няма награда в света, присъждана на лекар , която този виртуоз на скалпела да не притежава.

Но дали всичко,  което е направило Майкъл Дебейки толкова известен,  е било само хирургична техника, упорит денонощен труд и стечение на обстоятелства?
Може би най-точен отговор на този въпрос дава Проф. Грийнхалч - „Дебейки имаше невероятна самоличност, въздействие и лечебна сила. Той даваше на пациентите си такава вяра и надежда, която никой друг не можеше да им вдъхне. Той беше посветен!”.

Дебейки умира на 12 юли 2008 година, малко преди да навърши 100 години. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия