Джон Пембъртън - създателят на Кока-Кола

Създателят на Кока-Кола е американският фармацевт Джон  Пембъртън. Пембъртън е роден на 8 юли 1831 година в Джорджия, САЩ. Записва да учи в медицинско училище в град Мейкън,  като го завършва  на 19 години. Пембъртън отхвърля

2011-07-08 14:30:24
Джон Пембъртън - създателят на Кока-Кола
Създателят на Кока-Кола е американският фармацевт Джон  Пембъртън.

Пембъртън е роден на 8 юли 1831 година в Джорджия, САЩ. Записва да учи в медицинско училище в град Мейкън,  като го завършва  на 19 години.

Пембъртън отхвърля така наречената „heroic medicine“, популяризирана от Бенджамин Ръш, който лекува хора, посредством кръвопускане. Обучава се при Самюъл Томпсън - билкар, който лекувал чрез парни бани и отвара от растението лобелия. Той завършва и обществен колеж по фармация.

Пембъртън служи в армията на Конфедерацията, като по време на службата е ранен. Лекувайки раните си, той   има  силни болки и се пристрастява към болкоуспокояващите, конкретно към някои разновидности на морфина. След края на военната му кариера работи като аптекар в Кълъмбъс.

Пембъртън построява лаборатория, в която произвежда и продава медицински и фотографски химикали, козметични продукти, включително и популярния парфюм, който Пембъртън нарича „Свеж южняшки букет“ .

През 1870 година той и семейството му се местят  в Атланта, като през март с.г. той регистрира патент № 100439 за „Improved Medical Compound From Globe Flower“.
Пембъртън е член на първия фармацевтичен лицензионен съвет в щата, включващ и модерна лаборатория,  в която за първи път в Джорджия се правят изследвания на химикали за обработване на почвата и посевните култури, става  и член на управата на медицинско училище.

Пембъртън подпомага управата на щата в преследването и залавянето на продавачите на „змийска маз“, които продават фалшиви химически субстанции на фермерите в щата.            
 
Отначало  безалкохолната напитка Кока-кола  е измислена като лекарство  без рецепта  и е пусната за първи път на 29 март 1886 година.


В наши дни Кока-Кола се произвежда като концентриран сироп, който се доставя на множество фирми, които го бутилират, разпространяват и продават.

Джон Пембъртън първоначално  изобретява напитка, която е комбинация от вино и кокаин. В началото е продавана като средство против главоболие по пет цента на чаша в автоматите за газирани напитки.  По време на Сухия режим виното е заменено с безалкохолен сироп.

Франк Робинсън, съдружник и счетоводител на д-р Пембъртън предлага името Кока-Кола, както и характерния за марката шрифт. Постепенно по витрините на магазините се появяват  рекламни плакати.

Д-р Пемнбъртън обаче не осъзнава потенциала на напитката и започва да продава части от компанията си на други съдружници, а малко преди смъртта си  през 1888 година, продава  цялата останала част  на Ейза Григс Кандлер от Атланта  - човек с голям търговски нюх. Той продължава да изкупува останалите дялове, докато придобива 100 процента от компанията.

Точната рецепта на напитката е легендарна търговска тайна.  Оригиналното копие на рецептата се пази в главния трезор на Сън Тръст Банк в Атланта.  Съществува мит, че само двама души имат достъп до рецептата, като всеки знае само половината от нея. Истината е, че макар Кока-Кола да има правило, ограничаващо достъпа само до двама души, всеки от тях знае цялата формула (така че да не бъде изгубена при внезапна смърт на единия от тях).

Джон Пембъртън умира на 16 август 1888 година в Джорджия.                
               

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия