Кристиян Ханеман и хомеопатията

Кристиян Ханеман е доктор  на медицинските науки, създател на хомеопатията. Роден е на 10 април 1755 година в Майсенс в емейство от средната класа. Родителите му го научават да чете и пише и още от малък става запален читател. На 20 годин

2011-07-02 15:24:11
Кристиян Ханеман  и хомеопатията
Кристиян Ханеман е доктор  на медицинските науки, създател на хомеопатията.

Роден е на 10 април 1755 година в Майсенс в емейство от средната класа. Родителите му го научават да чете и пише и още от малък става запален читател. На 20 години знае перфектно английски, френски, италиански, гръцки,  а по-късно достига професионално ниво на  арабски, сирийски, халдейски и иврит.  Ханеман изучава още ботаника, астрономия и метеорология. Преди да започне да учи медицина през 1779 година, преподава езици в университета в Лайпциг.

Пре 1781 година Ханеман започва да практикува като лекар и скоро след това се жени за Йана Хенриете Кюлер с която имат 11 деца.

В началото на практиката си, обаче,  Ханеман забелязва, че методите на тогавашната медицина не само че не предизвикват подобрение, но понякога водят до сериозно влошаване, така че ужасен се отказва да практикува и започва да се издържа от писане и преводи.

Дълго време Ханеман практикува алопатична медицина без да е доволен от резултатите. След откриването на хинина и неговия изключителен ефект върху маларията,  Ханеман решава да експериментира с това вещество. Като приема дози от него, открива, че хининът предизвиква симптоми, същите като на маларията.

Много бързо Ханеман съобразява, че това, което предизвиква определени симптоми при здрав човек, лекува същите симптоми при болен. Така възниква първият постулат на хомеопатията: ‘подобното лекува подобно’, затова нарича новият вид лечение хомеопатия (гр. homeo - близък, подобен, pathos - страдание). По-късно започва да експериментира и с други лекарства - беладона, камфор и др.

През 1810 година Ханеман публикува първата от шестте редакции на Органон на лечебното изкуство, където дефинира ясно хомеопатичната философия. Скоро след това репутацията на хомеопатията сериозно се повишава.

Ханеман преподава по това време в университета в Лайпциг.. Там е наричан от студентите си с прякора Яростен Ураган, заради острия език, с който изобличава опасните (по това време - живак, пускане на кръв) практики на алопатичната медицина.

През 1821 година Ханеман е изпробвал 66 лекарства и е публикувал своята "Материя Медика Пюра" в шест тома. През 1831 година холера  връхлита Централна Европа. Ханеман публикува статии върху хомеопатичното лечение на болестта.

Новата система на лечение скоро придобива последователи в Европа и дори извън нея- Северна Америка и Индия.

Ханеман умира на 2 юли 1843 година в Париж.


Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия