Чарлс Макинтош - изтъкнат представител на стила Арт Нуво във Великобритания

Шотландският архитект, дизайнер и живописец , Чарлс Рени Макинтош, е  изтъкнат представител на движението ‘Изкуства и занаяти’ и  един от най-бележитите представители на стила Ар Нуво във Великобритания. Макинтош е

2011-06-07 14:32:02
Чарлс Макинтош -  изтъкнат представител на стила Арт Нуво във Великобритания
Шотландският архитект, дизайнер и живописец , Чарлс Рени Макинтош, е  изтъкнат представител на движението ‘Изкуства и занаяти’ и  един от най-бележитите представители на стила Ар Нуво във Великобритания.

Макинтош е роден на 7 юни 1868 година в Глазгоу. На 15-годишна възраст става чирак   при архитекта Джон Хъчинсън. По-късно става чертожник във фирмата „Хъниман и Кепи“ с перспективата да стане съдружник. Паралелно посещава уроци по рисуване в Училището по изкуствата в Глазгоу. На тези курсове се запознава с бъдещата си съпруга Маргарет. Те се сприятеляват и развиват заедно своето разбиране за изкуството.Заедно със сестрата на Маргарет и нейния мъж, стават известни под името   „Четиримата“ и   организират редица изложби в Глазгоу, Лондон и ВиенаСходният стил на художниците, станал известен под името „Стил Глазгоу“. Техните произведения са показвани в Европа и успяват да окажат влияние върху Виенския Сецесион около 1900 година.

Макинтош постъпва в една архитектурна фирма  и разработва свой собствен стил: контрастът между правите ъгли и декоративните мотиви с фини извивки, вдъхновени от цветя - например мотивът за розата. С това се различава чувствително от традиционната шотландска архитектура.

Макинтош работи и в областта на интериорния дизайн, изработката на мебели, текстила и металопластиката.  Голяма част от  творбите му са работени съвместно с жена му, чийто плавен, флорален маниер обогатява неговия по-формален, праволинеен стил. Работите на Макинтош, подобно тези на съвременника му Франк Лойд Райт, освен самия архитектурен проект на сградите,  включват множество спецификации за детайлите, декорацията и обзавеждането. Творбите му са важна част от Изложбата на Виенския Сецесион през 1900 година.

По-късно, разочарован от архитектурата, Макинтош работи предимно като живописец  с акварел. Той рисува множество пейзажи и натюрморти  с цветя,  често в сътрудничество с Маргарет.

Около 1923 година,   Макинтош окончателно скъсва с архитектурата и дизайна и двамата с Маргарет заминават за Южна Франция,  където той работи предимно акварели. Интересът му е насочен преди всичко към взаимовръзките между естествения природен и променения от човека пейзаж.


Макинтош умира на 10 декември 1928 година в Лондон. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия