Региомонтан, с рождено име   Йохан Мюлер фон Кьонигсберг , е един от най-значимите немски астрономи и математици  през 15-ти век.

Региомонтан   е роден на 6 юни 1436 година в Кьонигсберг. Започва обучението си в университета в Лайпциг  едва на 11-годишна възраст.  Три години по-късно заминава за университета Alma mater Rudolphina във Виена. През 1457 година се дипломира и започва да преподава оптика и древна литература.

В същата година изработва астролабия*  за Максимилиан I Хабсбургски. Региомонтан превежда Алмагест на Птолемей.  Между 1462 и 1464 година  той  работи в Рим   при кардинал Бесарион.

Региомонтан пише „De Triangulis omnimodus“ през 1464 година,   а по-късно и „Epytoma in almagesti Ptolemei“. Николай Коперник  цитира „Epytoma“ като едно от съчиненията, които са му оказали силно влияние. В книгата  на Региомонтан  ‘За триъгълниците’,  много задачи за построяване на триъгълници са решени алгебрически, а не с помощта на геометрията. Това е първото съчинение в Европа, в което тригонометрията  се разглежда като самостоятелна дисциплина.

През 1471 година  Региомонтан основава една от първите астрономически обсерватории в Европа. През 1471 година издава известните си „Ефемериди“ – таблица за координатите на звездите, положението на планетите и затъмненията за всеки ден от 1475 до 1506 година. Това са първите типографски отпечатани астрономически таблици. Тези таблици са използвани от Вашко да Гама, Христофор Колумб и други мореплаватели.

Региомонтан умира в Рим на 6 юли 1476 година.

---------------------
*  Астролабията е астрономически уред, познат още от древногръцката епоха,  за измерване на положението на звездите.
Автор: Тони