Франц Месмер и човешките флуиди

Немският лечител Франц Месмер  е  открил и практически използвал човешките флуиди, които той нарича животински магнетижзъм. Някои го считат и за родоначалник на съвременната хипноза и косвено на псохоанализата,  тъй като една от целите

2011-05-25 12:23:11
Франц Месмер и човешките флуиди
Немският лечител Франц Месмер  е  открил и практически използвал човешките флуиди, които той нарича животински магнетижзъм. Някои го считат и за родоначалник на съвременната хипноза и косвено на псохоанализата,  тъй като една от целите на Фройд е била борба със злоупотребите при терапия с хипноза.

Месмер е роден  в  селцето Изнанг на 23 май 1734 година.  Учи в йезуитските университети и завършва медицина в Университета във  Виена.

През 1766 година той публикува докторската си дисертация налатински  под заглавието ‘За влиянието на планетите върху човешкото тяло“, в която обсъжда влиянието на Луната и Слънцето върху човешкия органзъм - което не е медицинска астрология, основана главно на вижданията за вълните на Нютон.

Бил е член на масонското братство „Fratres Lucis“ и „Луксор“. През 1783 година  основава "Орден на всемирната хармония", където се предполага, че се е изучавал само животинският магнетизъм, но всъщност се разяснявали също и учението на Хипократ, методите на  Асклепий ,  храмовете за изцеление и друти окултни науки.

Според Месмер, а по-късно и други (под влияние на неговата дейност и книги), животинският магнетизъм е считан за способност на всеки човек да лекува ближния си с „естествен флуид“. Всеки човек излъчва такива „флуиди“ и посредством „магнетични пасове“ може да зарежда тялото на друг човек. В чест на Месмер тези „флуиди“ са наречени пасове на Месмер или месмеризъм.

От гледна точка на съвременната хипноза  това въздействие, (както и всеки друг метод на хипноза), отваря подсъзнанието на пациента за всякакви внушения.

Месмер умира на 3 март 1815 година.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия