Д-р Димитър Пасков и нивалина

През 50-те години на миналия век лекарство на българския лекар д-р Димитър Пасков спира една от най-страшните епидемии от детски паралич у нас. Тези, които са по-възрастни, с ужас все още си спомнят страшната епидемия, която връхлита

2011-05-25 11:35:01
Д-р Димитър Пасков и нивалина

През 50-те години на миналия век лекарство на българския лекар д-р Димитър Пасков спира една от най-страшните епидемии от детски паралич у нас. Тези, които са по-възрастни, с ужас все още си спомнят страшната епидемия, която връхлита страната ни в редата на 50-те години.

От този свят си отиват не едно и две деца, а други остават инвалиди за цял живот.

Точно по това време се появява вълшебното лекарство Нивалин, което връща вярата на хората, че децата им ще живеат и, че парезите и парализите ще бъдат само временни.

Колко хора, обаче, днес си спомнят за изобретателя на това вълшебно лекарство?

Димитър Пасков е роден на 18 октомври 1914 година в с. Горно Броди /Гърция/. Медицината за него е призвание, а науката го прави известен не само в България, но и в света.

През 1959 година д-р Пасков успешно защитава докторат, а през 1961 г. става професор. Две години по-късно той ръководи катедрата по фармакология при Висшия медицински институт в София, която оглавява до 1977 година.

Професор Пасков е автор на повече от 120 труда в областта на фармакологията, както и на учебник за студенти и медици. Признат е за един от основоположниците на съвременната наша експериментална фармакология.

През 1959 година Димитър Пасков екстрахира антихолинестеразната съставка от листата и цветовете на блатното кокиче – алкалоид, който наричат галантамин. Изолирана в чист вид, тази съставка получава името Нивалин.

Всъщност д-р Пасков изследва и внедрява най-известния в страна и в ужбина оригинален български препарат. През онези годиин Нивалинът намира особено приложение в неврологията при лечението на полиомиелита. Лекувани са деца, преболедували детски паралич, с остатъчни явления, т.е. отсъствие на активни движения. Препаратът показва изключително добри резултати – рязко подобрение на двигателните функции, отзвучаване на пораженията на лицевия нерв...

Нивалинът намира успешно приложение и при прогресивната мускулна дистрофия, миастения, миопатии, родови парализи у новородени. Това е препарат, който има голям терапевтичен диапазон.

Днес препаратът се прилага в различни области на медицината: в анестезиологията; в хирургията – за лечение на следоперативни парези на червата и пикочния мехур; в психиатрията за лечение на олигофрения; във физиотерапията – за лечение на ангионеврози, неврити, невродермити и др.

На основата на първото българско оригинално лекарство са разработени много други препарати.

Името на изобретателя, лекаря и фармаколога д-р Димитър Пасков се свързва с 20 изобретения и оригинални лекарствени форми. Той е носител на Международната награда за наука ‘Оскар’ през 1961 година.

Д-р Пасков умира на 24 април 1986 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия