Робърт Фърчгот с Нобелова награда за физиология или медицина за 1998 година

Американският  учен Робърт Фърчгот е роден на 4 юни 1916 година в Чарлстън, САЩ. Първоначално той  посещава гимназията в Оринджбърг, а след това следва в Университета в Южна Каролина. След една година се премества в университета в С

2011-05-19 16:44:16
Робърт Фърчгот с Нобелова награда за физиология или медицина за 1998 година
Американският  учен Робърт Фърчгот е роден на 4 юни 1916 година в Чарлстън, САЩ.
Първоначално той  посещава гимназията в Оринджбърг, а след това следва в Университета в Южна Каролина.

След една година се премества в университета в Северна Каролина,  където се насочва в сферата на физикохимията с целулоза. Своята дипломна работа  подготвя  в Northwestern University върху еритроцити.  

През 1940 г. Фърчгот се премества в Корнелския университет, където девет години работи в групата на Ефрем Шор и изследва кръвообращението.  Впоследствие работи като професор във вашингтонския университет в Сент Луис  и университета в Ню Йорк.

От 1972 г.  Фърчгот изследва така наречения Endothelium-derived relaxing Factor, като впоследствие разкрива важната роля на въглеродния моноксид  в кръвоносната система. За тази си работа през 1998 г. заедно с Луис Игнаро и Ферид Мурад получава Нобелова награда за физиология или медицина.

Ендотелът представлява  тънък слой клетки  от специален вид епителна тъкан , които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове на границата между съдовите стени и протичащата в кухините им кръв и плазма. Той играе водеща роля за съдовата хомеостаза  и е непосредствено изложен на всички регулиращи и увреждащи фактори, въздействащи чрез кръвта.

Ендотелът има няколко защитни функции: съдоразширяване и баланс между съдосвиващите и съдоразширяващите стимули, потискане на тромбоцитната адхезия и агрегация; потискане на възпаленията на сърдечните съдове, потискане на пролиферацията на гладко-мускулните клетки и антиоксидантно  действие. Тези функции се осъществяват благодарение на произвежданите от ендотела субстанции, от които най-важната е азотният оксид.

През 1980 г Робърт Фърчгот  и  J. Zawadski откриват, че в отговор на ацетилхолинова  стимулация ендотелът произвежда субстанция, която действа отпускащо на гладко-мускулните клетки в сърдечните съдове. През 1987 година Луис Игнаро и  неговият екип откриват, че тази субстанция, наричана „произхождащ от ендотела релаксиращ фактор“, всъщност е азотен оксид и е от изключително значение за съдовата хомеостаза.

Съдовият ендотел присъства във всички части на сърдечно-съдовата система - от сърцето  до най-малките капиляри. Това го прави анатомична и физиологична цялост, която има най-голямата активна повърхност в човешкия организъм.

Откритието на Фърчгот, че газът може да разшири съдовете, помага за създаването на  виаграта.

Робърт Фърчгот умира на 19 май 2009 година в Сиатъл.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия