Оливър Хевисайд - самоук електроинженер, физик и математик

Англичанинът Оливър Хевисайд  е самоук електроинженер, математиак и физик.  Той  приспособява комплексните числа за изучаването на електрическите вериги, разработва техники за приложението на трансформациите  на Лаплас  з

2011-05-18 15:08:40
Оливър Хевисайд  - самоук електроинженер, физик и математик
Англичанинът Оливър Хевисайд  е самоук електроинженер, математиак и физик.  Той  приспособява комплексните числа за изучаването на електрическите вериги, разработва техники за приложението на трансформациите  на Лаплас  за решаване на диференциални уравнения, реформулира уравненията на Максуел в изрази на електрически и магнитни сили и енергийни потоци и независимо формулира съпътстващия векторен анализ.

Хевисайд е роден на  18 май 1850 година в Лондон. Прекъсва училище на 16 години и на 18 започва да работи за англо-датска кабелна компания. Там работи 6 години, по време на които изучава самостоятелно теорията на електричеството и магнетизма и приложната математика. След това, Хевисайд променя уравненията на Максуел довеждайки ги до съвременната им форма (по същото време Херц извежда също тази форма). Голяма част от  неговите трудове остават неподкрепени (нефинансирани)  дълго време.

Хевисайд е и основоположник на теорията на електромагнитните линии. Той  е бил саможив  и раздразнителен, качества,  които не му печелят много приятели. Постоянните му  атаки към математици от Кеймбридж  му донасят лоша слава, както и факта, че неговите статии са били трудни за разбиране. Например,  Хевисайд  е настоявал, че електрическите потенциали нямат стойност. По негови думи това били чудовища на Максуел и трябвало да се премахнат. По подобен начин той пренебрегва и теорията на относителността. Въпреки това, доста  неща от тези, които  днес се учат  за електрическите вериги се приписва на Хевисайд.

Функцията  на Хевисайд е функция, равна на нула за отрицателни стойности на аргумента и единица -  за положителни. В нулата тази функция е неопределена, обаче обикновено я доопределят с някое число, така че областта на определението на функцията да съдържа в себе си всички точки от числовата ос. Най-често стойността на функцията в нулата не е важна, затова се използват различни определения на функцията на Хевисайд, удобни по едни или други съображения,

Функцията на Хевисайд се използва широко в математическия апарат на теорията на управлението и теорията на сигналите  за представяне на сигнали, преминаващи в определен момент от времето от едно състояние в друго. В математическата статистика  тази функция се прилага, например, за запис на емпиричната функция на разпределението.  В чест на Оливър Хевисайд е наречена на негово име.

Хевисайд умира на 3 февруари 1925 година в Торки, Великобритания.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия