Блез Паскал - един гениален ум

Френският математик,  физик,  философ, теолог и писател, Блез Паскал, е роден на 19 юни 1623 година  в Клермон Феран, Франция,   в семейството на  любител-математик и високо ерудиран юрист,  съветник при кралския

2011-05-02 21:24:35
Блез Паскал  - един гениален ум
Френският математик,  физик,  философ, теолог и писател, Блез Паскал, е роден на 19 юни 1623 година  в Клермон Феран, Франция,   в семейството на  любител-математик и високо ерудиран юрист,  съветник при кралския двор. В семейството Паскал  получава първоначалните си познания по математика и философия и напредва в тези науки толкова бързо, че си спечелва репутацията на дете-чудо.

Баща му, обаче, който се занимава с образованието на сина си, го предпазва от по-сериозни занимания с математика до 15-годишната му възраст, смятайки, че по-ранното изучаване на толкова сложна наука пречи на възпитанието. Година по-късно,  обаче,  Блез издава знаменитото Есе за коничните сечения ,  в което е развита наречената по-късно на негово име „Теорема на Паскал”. Още в юношеска възраст  той разработва множество класически за математиката и физиката идеи,  а едва 17-годишен изобретява оригинална сметачна машина, която по-късно доразработва и,  която под названието „Колело на Паскал”,  получава кралски патент   през 1649 г.

През 1646 година бащата на Паскал  заболява тежко и за него се грижат двама учени-монаси, последователи на реформистките идеи на абата на манастира „Пор Роял” Сен Сиран, който проповядва идеите на Корнелиус Янсен,  че само Божествената благодат може да спаси човека, стига той самият да достигне до нея. Не след дълго Паскал прегръща идеите на янсенизма и става техен ревностен последовател и проповедник, като  междувременно продължава задълбочените си занимания в областта на математиката и физиката.

Постепенно Паскал става все по-близък до кръга на янсенистите и обществото, свързано с „Пор Роял”, участва с категорична позиция в религиозните спорове от онова време. Последните си години прекарва именно в тази обител. Тежко болен,  в края на живота си той се посвещава изцяло на християнството и пише знаменитите „Мисли” – всъщност бележки, които си води за създаването на така и ненаписания бъдещ труд „Апология на християнството".

С приносите си в няколко различни математически дисциплини,  Паскал  е признат  за един от основоположниците на теорията на вероятностите съвместно с Пиер Ферма и н а хидростатиката заедно с Галилео Галилей и Симон Стевин.

Първият си математически резултат Паскал получава на 16 години: в статия за коничните сечения формулира една от важните теореми на проективната геометрия, а именно че пресечните точки на срещулежащите страни на всеки шестоъгълник,  вписан в конично сечение,    лежат на една права.

Паскал посвещава ред свои трудове на аритметичните редове и биномните коефициенти. В Трактат за аритметическия триъгълник  той дава определение на т.нар ‘Триъгълник на Паскал’ (още наричан характеристичен триъгълник) - таблица, в която коефициентите на разлагането на (a + b)n са разположени във вид на триъгълник. Чрез математическа индукция   Паскал  показва как биномните коефициенти се получават от тази таблица, а също и приложението им в комбинаториката и теорията на вероятностите.  Самият термин „комбинаторика“ е въведен именно от Паскал.

Паскал има голям принос и  към пресмятането на безкрайно малките и геометрията.  Изследвайки свойствата на циклоидата,  той предлага общи методи за определяне на дължината, квадратурата и центъра на тежестта на различни криви /архимедова спирала, парабола/. В Трактат за синусите на четвъртината от кръга“, изчислявайки интегралите на тригонометричните функции, в частност на тангенса , Паскал  въвежда елиптичните интеграли , които по-късно играят голяма роля в математическия анализ и неговите приложения.  Той доказва редица теореми, отнасящи се към интегрирането по части.

Още през 1642 г. Паскал конструира изчислителна машина за две аритметични операции. Той се приема за конструктор на първия цифров калкулатор.

Съвсем млад, Паскал възпроизвежда и продължава някои от експериментите  на Еванджелиста Торичели  и  се опитва да обобщи неговите изводи. Той често организира публични демонстрации на тези  опити, но поради неумелото боравене с химикали като живак,   получава сериозни здравословни увреждания. След срещата си с Рене Декарт, Паскал през 1647 г. публикува „Новите опити, свързани с пустотата”. През следващата година извършва знаменитите си барометрични експерименти, дали път на развитието на хидродинамиката и хидростатиката, разрушили старите представи, че „природата се бои от празнотата (пустотата)”. Тези експерименти имат, освен теоретичен,  и практически характер – например,  усъвършенствани са конструкциите на барометъра и хидравличната преса.  Тогава се оформя и известният „Закон за Паскал”, според който във всички точки от една течност, действието на повърхностните сили е еднакво.

Запазени са само предварителни бележки за трактата Наука за пустотата, в който Паскал призовава за еманципиране на науката от религията относно методологиятя, а също и за синтез между познавателните постижения на тези две области на човешкото познание.
По-късно Паскал пише и трактатите За равновесието на течностите и За теглото на въздуха“.

Паскал не пише чисто художествена проза. Влиянието на литературното  му наследство се състои основно във влиянието, което той оказва на бъдещите писатели.

Паскал разбира Бога като лично същество, но независимо от това във философските си разработки,  той често го отъждествява с Вселената. Под „Вселена” обаче ученият не разбира само видимата и достъпна за емпиричното познание вселена, но и нейните духовни аспекти.

Според Паскал,  доброто обществено устройство зависи от личния морал на управниците, а не от някаква система, върху която то може да бъде изградено.Той смята, че и най-доброто обществено устройство може да бъде опорочено от лошите лични качества на неговите управници.

Блез Паскал умира на 19 август 1662 година в Париж.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия