Дейми Джейн Гудол и нейните изследвания върху живота на шимпанзетата

Дейми Джейн  Гудол  английски  приматолог, антропологи и етнолог.  Тя е известна най-вече с 45-годишната си изследователска практика над социалния и семейния живот на шимпанзетата и като директор на Института „Джейн Гудо

2011-04-03 14:38:44
Дейми Джейн  Гудол и нейните изследвания върху живота на шимпанзетата
Дейми Джейн  Гудол  английски  приматолог, антропологи и етнолог.  Тя е известна най-вече с 45-годишната си изследователска практика над социалния и семейния живот на шимпанзетата и като директор на Института „Джейн Гудол“ в Националния парк „Гомбе Стрийм” в Танзания.

Дейми   Гудол е родена на 3 април 1934 година в Лондон. Като малка мечтае да изучава живата природа в Африка  и това нейно желание не угасва никога. През 1957 година със спестяванията си от почасовата работа като сервитьорка,  тя отпътува за Кения. Там се свързва с известния антрополог Луис Лики и споделя с него, че иска да работи в Африка. Лики я назначава като секретарка.

Дейми  Гудол няма нужното образование, но Луис Лики решава да  й  помогне да осъществи мечтата си. През 1960 година той я финансира и тя  започва изледователска програма в Гомбе, Танзания и оттогава  се установява там.

През 60-те години повечето приматолози изучават животни  в  зоологическите градини . Целта на Гудол, обаче,  е друга - тя иска   да спечели доверието на шимпанзетата и да ги изучава отблизо в естествената им среда. Постепенно това наистина се случва: тетрадките на Джейн са изпълнени с описания отблизо на шимпанзета, на техните емоции, характери и интелигентност.

В тази дейност тя посвещава 35 години от живота си от 1960 до 1995 година.  Тя започва дългогодишното си изследване сама в джунглите на Източна Африка и постепенно създава един от първите центрове за изследване на примати в естествени условия. Нейните наблюдения и наблюденията на колегите ѝ хвърлят съвсем нова светлина върху поведението на шимпанзетата в природата и по този начин дават нови данни за произхода на човека.

Гудол е сред първите, обявили се за опазване на шимпанзетата и се бори за по-добрите им условия на живот в зоологическите градини. През1977 година тя основава Института за изследване, изучаване и опазване на дивата природа „Джейн Гудол“, САЩ. В края на 1990-те години институтът вече има клонове въ Великобритания , Канада и  Танзания.

През 1991 година  Гудол открива международна младежка програма за опазване на околната среда „R&S“.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия