Емил Кохер и щитовидната жлеза

Швейцарският  хирург Емил Кохер  е  носител на Нобелова награда за физиология или медицина. Той получава тази награда през 1909 година за изследванията си в областта на физиологията, патологията и хирургията на щитовидната жлеза.

2011-03-24 14:20:22
Емил Кохер и щитовидната жлеза
Швейцарският  хирург Емил Кохер  е  носител на Нобелова награда за физиология или медицина. Той получава тази награда през 1909 година за изследванията си в областта на физиологията, патологията и хирургията на щитовидната жлеза.

Кохер е роден на 25 август 1841 година. Баща му Яков Александър Кохер по професия е инженер. Младият Кохе завършва начално и средно училище в Берн , а след това постъпва в медицинското училище към Бернския университет. През 1865 г. го завършва с отличие.

Родителите на Кохер притежават добри финансови възможности и това му помага той да практикува при известни европейски хирурзи. В продължение на пет години той специализира хирургия във Виена, Париж, Берлин и Лондон.  В Лондон Кохер  е учил под ръководството на сър Джоузеф Листър  изиграл важна роля в развитието на хирургическата антисептика. Във Виена  пък,  Кохер учи хирургия под ръководството на  Теодор Билрот , разработил методика за операции на стомашно-чревния тракт, която и до днес се използва при хирургически интервенции.

Две години по-късно  Кохер става професор по хирургия и директор на хирургическата клиника към Бернския университет. Тук вече той активно прилага изучените методи от своите преподаватели. Извършва множество операции на органите в гръдната и коремната област, оперира болни с травми, счупвания и изкълчвания, прави и неврохирургични операции. Успоредно с това обаче, провежда биохимични, бактериологични и клинико-патолого-анатомични изследвания.

Кохер разработва методика за обработка на рани  с хлорни разтвори, начин за черепна   трепанация при лечението на някои заболявания на главния мозък. Описва необходимите условия  по време на операции ,  включващи антисептични методи, превръща се в авторитетен специалист по лечение на огнестрелни рани.

Основната заслуга на Кохер е в изучаването на функциите на щитовидната жлеза  и разработването на методи за хирургическо лечение на заболяването, изучава различните видове гуша.

Кохер е женен за Мария Уитчи, от която има три деца. Един от синовете му става хирург, който по-късно му помага в работата. Кохер е почетен член на Лондонското кралско хирургическо дружество и на няколко световни медицински дружества. През 1902 г. е избран за президент на Немското хирургическо дружество, а през 1905 г. за президент на І Международен хирургически конгрес в Брюксел.

Умира на 27 юли 1917 година.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия