Харалд цур Хаузен и човешкия папилома вирус

Немският лекар Харалд цур Хаузен е носител  на Нобелова награда за медицина за 2008 година  за откритието на човешкия папилома вирус , който предизвиква рак  на шийката на матката. Хаузен   е роден на 11 март 1936 годин

2011-03-11 16:19:49
Харалд цур Хаузен и човешкия папилома вирус
Немският лекар Харалд цур Хаузен е носител  на Нобелова награда за медицина за 2008 година  за откритието на човешкия папилома вирус , който предизвиква рак  на шийката на матката.

Хаузен   е роден на 11 март 1936 година. Завършва староезикова гимназия  и  следва медицина  в  Рейнския Фридрих-Вилхелмов университет в Бон , в Университета в Хамбург, в  Университета „Хайнрих Хайне“ в Дюселдорф, където се дипломира като доктор по медицина през 1960 г. Впоследствие Хаузен  работи 2 години като медицински сътрудник, а след това 3 години като научен работник в Института за медицинска микробиология  в Университета в Дюселдорф.

След това работи 3,5 години във  Virus Laboratories на Children"s Hospital of Philadelphia във Филаделфия, която е една от най-старите детски клиники в света. Освен това  цур Хаузен е  професор-асистент в Университета в Пенсилвания. През 1972 г. получава преподавателско място като професор в новооснованата Катедра по клинична вирусология на Университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген, а през 1977 г. преподава вирусология и хигиена  в Университета  във  Фрайбург.

От 1983 г. до 2003 година  Харалд цур Хаузен председателства Германския институт за изследвана на рака (DKFZ) в Хайделбергския университет. Под негово ръководство се задълбочава сътрудничеството с различни университетски клиники, за да се ускори прилагането на научните изследвания в практиката.

Приносът на Харалд цур Хаузен  се свързва с доказване на причинно-следствената връзка между човешкия папиломен вирус (HPV) и рака на шийката на матката. Откритието е основа за разработването на HPV-тестовете (Digene HPV-test,; Qiagen CareHPV-test) и HPV-ваксините, насочени към профилактиката и ранната диагностика на заболяването.

Професор Харалд цур Хаузен коренно променя възгледите за причината на рака с твърдението, че той има вирусен произход. Доказателство за това са високорискови щамове на човешкия папиломен вирус. Научното постижение поставя нова парадигма по отношение изследването на рака. Връзката между човешкия папиломен вирус и появата на рак на шийката на матката доведе до създаването на молекулярно диагностични тестове за откриване на високорисковите щамове в клетките на маточната шийка.

Днес HPV-test на Digene, Qiagen се превръща в стандарт, свързан с грижата за превенция от рак на шийката на матката. Прилага се заедно с цитонамазката при жени на 30 и повече години. Отскоро съществува и нов, специално разработен CareHPV-Test на Qiagen за изследване в отдалечени и икономически по-слаби региони. Популяризира се и ваксина, която предпазва момичетата от двата най-често срещани вида високорискови човешки папилома вируси.

Цур Хаузен е главен редактор на научното списание International Journal of Cancer.






Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия