Уил Ейснер и наградата "Ейснери"

Американският автор на комикси, творец и предприемач, Уил Ейснер, е роден на 6 март 1917 година в Бруклин, в семейството на еврейски емигранти от Румъния и Австрия. .   Счита се, че Ейснер  е една от най-влиятелните фигури допринес

2011-03-06 15:17:21
Уил Ейснер  и наградата
Американският автор на комикси, творец и предприемач, Уил Ейснер, е роден на 6 март 1917 година в Бруклин, в семейството на еврейски емигранти от Румъния и Австрия. .   Счита се, че Ейснер  е една от най-влиятелните фигури допринесли за развитието на медията,  известен   също със студиото за анимация, което основава.

Ейснер твори в продължение на почти 70 години и често е наричан "бащата на графичния роман". Една от най-известните му поредици е "Дух".

Общността на авторите на комикси в знак на почитание към Ейснер създават  Наградата ‘Ул Ейснер’,  позната повече като "Ейснери", която се присъжда всяка година на постиженията в областта на комикса.

Самият Ейснер с ентусиазъм присъства на церемонията по награждаването, поздравявайки всеки носител на наградата. През 1987, заедно с Карл Баркс и Джак Кърби, бил един от първите отличени автори, записани в Салона на славата н а комикс книгата ‘Уил Ейснер’.

Ейснер умира на 3 януари 2005 година, вследствие на усложнения  след операция. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия