Робърт Хук и неговия закон

Английският учен и изобретател Робърг Хук е   ключова фигура в Научната революция. Смята се, че той е откривател на сложния микроскоп,  с дизайн, състоящ се от 3 и повече лещи. Хук е роден  на 18 юли 1635 година  на остро

2011-03-03 15:10:23
Робърт Хук и неговия закон
Английският учен и изобретател Робърг Хук е   ключова фигура в Научната революция. Смята се, че той е откривател на сложния микроскоп,  с дизайн, състоящ се от 3 и повече лещи.

Хук е роден  на 18 юли 1635 година  на остров Уайт.   През 1660 г. открива  закон за еластичността наречен на негово име - Закон  на Хук.


Законът на Хук е физичен закон от класическата механика, който се отнася за еластичността на струни или пружини  и формулира съотношението между силата на еластичност и отклонението (деформацията) на тялото от равновесното му положение. Както се вижда от формулата, съотношението е директно пропорционално.

F = - kx

където
x е отклонението от равновесната позиция.
F е силата, наречена връщаща, която е винаги в посока на равновесното положение на тялото и е отговорна за хармоничните трептения.
k е константа, наречена коефициент на еластичност, SI единици: kg/s2.

През 1662 го.  Хук той е назначен за уредник по експериментите в новосъздаденото Кралско научно дружество.

През 1665 година Хук  публикува епохалния си труд „Микрография или някои физиологични наблюдения на най-малките тела, извършени през увеличителни стъкла“ ,  който съдържа много микроскопски и телескопски наблюдения. В него той въвежда за пръв път термина ‘клетка’ - в Наблюдение номер 18  -   ‘Относно схемата на строежа на корка и относно клетките и порите на някои други такива порести тела“.

Хук наблюдавал срез от корк  с помощта на усъвършенствания от него микроскоп  наречен „ магическо увеличително стъкло“ Р.Хук описал наблюдаваното като „голям брой малки кутийки, оградени с преградки“ .

По-късно и други изследователи  изучават устройството на  растения,  гъби и животни и установяват, че всички са изградени от такива малки „кутийки“. Наричат ги клетки. Всяка нова клетка се получава в резултат на делене  на друга клетка. Това са едни от най-големите открития в науката.

Хук умира на 3 март 1703 година в Лондон.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия