Сандро Ботичели - един от най-големите италиански живописци

Сандро Ботичели, с рождено име Алесандро ди Мариано ди Вани Филипепи е италиански художник, един  от най-големите италиански живописци  от Флорентинската школа, творил по времето на Ранния Ренесанс . Създава картини по митологически, как

2011-03-02 17:08:15
Сандро Ботичели - един от най-големите италиански живописци
Сандро Ботичели, с рождено име Алесандро ди Мариано ди Вани Филипепи е италиански художник, един  от най-големите италиански живописци  от Флорентинската школа, творил по времето на Ранния Ренесанс . Създава картини по митологически, както и по християнски сюжети.  

Сандро Ботичели е роден във Флоренция . От 1461 г. учи живопис при Филипо Липи, а по-късно е ученик и на забележителния скулптор и живописец Андреа Верокио, където се сближава с Леонардо да Винчи.

Името на Ботичели става известно благодарение на платното Поклонението на влъхвите“ , с което привлича вниманието на Медичите. На тази картина, която днес се намира с галерия Уфици във  Флоренция,  той рисува своя единствен автопортрет.  По това време културното развитие на Флоренция е в разцвет и градът успешно съперничи на Рим. Политическата власт е в ръцете на няколко богати фамилии, които постоянно си съперничат. Борбата между тях приключва с победата на банкерската фамилия Медичи. Главата на фамилията - Козимо Медичи, става негласен управител на Флоренция. В неговия двор се стичат писатели, поети, учени, архитекти и художници.

Ботичели е близък с Медичите и работи за тях. Междувременно илюстрира с множество рисунки Божествена комедия”  на Данте Алигиери. Неговото изящно творчество със своите ярки цветове, обеми и елементи на стилизация има голям успех в средите на високообразованите флорентинци. В изкуството на Ботичели,  за разлика от това на други художници от Ранния Ренесанс,  преобладават личните преживявания и идеи на художника.

Едни от най-известните картини от зрелия му период са Пролет“  и Раждането на Венера“ .Картината Пролет“ е нарисувана за вилата на Медичите и е едно от най-сложните по съдържание платна на Ботичели.

Ботичели попада под въздействието на доминиканския монах и известен проповедник Савонарола и през 1497-98 година  сам изгаря на градския площад свои картини на митологични теми. След като папата отлъчва Савонарола от църквата, а през май 14998 година  той е обесен във Флоренция, Ботичели изпада в немилост и работи  изключително на религиозни теми. След това заболява и умира в нищета. Творчеството му (запазени са около 150 произведения) е преоткрито чак в средата на 19-ти век.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия