Франц Месмер и животинският магнетизъм

Франц Месмер е немски лечител, открил и практически използвал човешките флуиди, които той нарича животински магнетизъм. Някои го считат и за родоначалник на съвременната хипноза  и косвено на психоанализата. Месмер е роден  в селцето

2011-02-22 15:12:09
Франц Месмер и  животинският магнетизъм
Франц Месмер е немски лечител, открил и практически използвал човешките флуиди, които той нарича животински магнетизъм. Някои го считат и за родоначалник на съвременната хипноза  и косвено на психоанализата.

Месмер е роден  в селцето Изнанг, Швабия, Германия. Учи в йезуитските университети в град Дилинген и в Инголщат. Завършва медицина в Университета във Виена през 1759 година.

През 1766 година Месмер публикува докторската си дисертация на латинския език със  заглавието „За влиянието на планетите върху човешкото тяло“, в която обсъжда влиянието на Луната и Слънцето  върху човешкия организъм - което не е медицинска астрология, основана главно на вижданията за вълните на Нютон. Впоследствие се изяснява, че Месмер е заимствал от Ричърд Мейд.

Месмер се жени за богата вдовица и се установява като лекуващ лекар във Виена. Живее охолно и става меценат на изкуствата. Предлага на 20-годишния Моцарт  да постави опера в собствената му градина. По-късно, в Cosi fan tutte, Моцарт посвещава на бившия си меценат една ария.

Бил е член на масонското братство „Fratres Lucis“ и „Луксор“. През 1783 година Месмер  основава "Орден на всемирната хармония", където се предполага, че се е изучавал само животинският магнетизъм, но всъщност се разяснявали също и учението на Хипократ, методите на древните,  Асклепий , храмовете за изцеление и други окултни науки.

Според Месмер, а по-късно и други (под влияние на неговата дейност и книги), животинският магнетизъм е считан за способност на всеки човек да лекува ближния си с „естествен флуид“. Всеки човек излъчва такива „флуиди“ и посредством „магнетични пасове“ може да зарежда тялото на друг човек. В чест на Месмер тези „флуиди“ са наречени пасове на Месмер или месмеризъм.

От гледна точка на съвременната хипноза,  това въздействие, (както и всеки друг метод на хипноза), отваря подсъзнанието на пациента за всякакви внушения.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия